Nový pokus o záchranu: Air Berlin zruší desetinu pracovních míst

Airbus a A330 aerolinek Air Berlin na letišti v Lanzarote

Airbus a A330 aerolinek Air Berlin na letišti v Lanzarote Zdroj: CC BY-SA 2.0: Andy Mitchell

Nový šéf aerolinek Air Berlin Wolfgang Prock-Schauer začal prakticky ihned po svém příchodu prosazovat tvrdý úsporný program. Dopravce do roku 2014 zruší každé desáté pracovní místo. Celý program úspor by měl ušetřit 400 milionů eur.

Dopravce chce zrušit 900 pracovních míst. Část pracovních míst nebude obnovena po odchodu zaměstnanců do důchodu, chystá se ale i propouštění. Air Berlin označila za nejvyšší prioritu následujících měsíců vyjednávání s odbory.

Kvůli uspěchané expanzi vykazuje dopravce už několik let vysoké ztráty. Předchozí šéf aerolinek Hartmut Mehdorn, který chtěl ušetřit prostřednictví rušení linek a prodeje přebytečných letadel, minulý týden rezignoval.

Jeho nástupce Prock-Schauer představil program nazvaný „Turbína“. Soustředit se chce na hlavní trhy – Německo, Rakousko a Švýcarsko – a na další vysoce ziskové linky. Například počet letů na Malorku tedy poroste, jinde lze ale očekávat útlum. Rozvoj čeká základnu v Berlíně, k ní se přidá uzel v Düsseldorfu.

„Program rozložený do dvou let zasáhne všechny oblasti našeho podnikání,“ uvádí Air Berlin. Přehodnotí se tedy i vztahy s partnerskými dopravci a aliancí oneworld, které jsou podle některých kritiků pro Air Berlin nevýhodné.