O čínská letadla se postará Czech Airlines Technics

Do Prahy budou China Eastern Airlines posílat Airbus A330

Do Prahy budou China Eastern Airlines posílat Airbus A330 Zdroj: aeroprints.com, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Dceřiná firma Českého aeroholdingu pro údržbu letadel Czech Airlines Technics (CAT) získala dalšího klienta z Číny. Nově se bude starat o letouny aerolinek China Eastern, které ve čtvrtek zahájí provoz přímé linky mezi Prahou a Šanghají. Smlouva se týká dálkových letadel Airbus A330, případně Boeing 767 a 777, která budou létat do Prahy v úterý, ve čtvrtek a v neděli.

Czech Airlines Technics zajistí pro Číňany pravidelnou traťovou údržbu i odstraňování případných závad. Finanční objem kontraktu nebyl zveřejněn. „China Eastern Airlines je již třináctou mimoevropskou leteckou společností a celkově se řadí mezi 58 smluvních partnerů, kterým Czech Airlines Technics v současné době poskytuje traťovou údržbu na pravidelné i nepravidelné lety,“uvedl šéf Aeroholdingu Václav Řehoř.

CAT se stará i o letadla čínské společnosti Hainan, která létají od loňského září mezi Pekingem a Prahou. Společnost Czech Airlines Technics loni zvýšila hrubý provozní zisk EBITDA na 147 milionů z předloňských 30 milionů. Letos za první kvartál stejný ukazatel vzrostl z 19 na 50 milionů.

K největším zákazníkům patří České aerolinie, Finnair, Travel Service, British Airways, EasyJet, Air France, Lufthansa či Delta. Czech Airlines Technics vznikla původně jako dcera Českých aerolinií. Před čtyřmi lety ji Aeroholding v rámci záchrany národního dopravce odkoupil za miliardu korun.