O CNG je v Česku zájem. Do tří let má vzniknout nejméně 150 nových stanic

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Darin McClure, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Podle Českého plynárenského svazu (ČPS) v Česku během příštích tří let přibude nejméně 150 CNG stanic, nyní jich je v provozu více než 50. Jen dvě plynárenské společnosti plánují investovat během dvou až tří let zhruba půl miliardy korun do vybudování vlastní sítě stanic. Ve světě je nyní v provozu více než 22 tisíc CNG stanic, v Evropě 4200.

Firma E.ON plánuje v příštích pěti letech postavit v ČR celkem asi 50 plnicích stanic v celkové hodnotě 0,8 miliardy korun, uvedl místopředseda Rady ČPS Jiří Šimek.

Mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský uvedl, že RWE v současné době provozuje deset plnicích CNG stanic. „Letos otevřeme další nové CNG stanice na čerpacích stanicích Benzina v Plzni, Olomouci a Kosmonosech,“ dodal. RWE, která je v ČR lídrem v prodeji CNG, se v roce 2013 na prodeji CNG podílela téměř čtvrtinovým podílem.

Výkonný ředitel svazu Jan Ruml se domnívá, že optimální počet CNG stanic pro Českou republiku je 200 až 300 stanic a tento počet během tří až pěti let nepochybně v ČR bude postaven. Jen společnost Benzina má podepsané kontrakty na 25 stanic a celkově vidí potenciál přidat stojan na plnění CNG až na 40 stanic, dodal.

Rozmístění CNG stanic v ČeskuRozmístění CNG stanic v ČeskuRozmístění CNG stanic v Česku | cng.cz Zdroj: cng.cz

Společnost Vítkovice Doprava chce nejpozději do roku 2016 vybudovat na čerpacích stanicích společnosti Benzina 20 plnicích stanic na CNG. Počítá s jejich výstavbou během dvou až tří let. Většinu stanic chce ale stihnout otevřít ještě v roce 2014. Mezi prvními stanicemi by měly zahájit provoz především ty na dálničních tazích a rychlostních komunikacích.

V současné době existuje 14 CNG stanic v Praze a Středočeském kraji, 11 CNG stanic v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, šest v Ústeckém a Libereckém kraji, osm v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji, pět v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina, Jihomoravském a Zlínském kraji celkem osm.

Hlavní důvod pro zemní plyn? Nízká cena

Základním důvodem proč jezdit na zemní plyn, jsou podle ČPS nízké náklady. V současnosti je zemní plyn nejlevnějším palivem pro pohon vozidel v ČR. V porovnání s benzinem jsou náklady při použití CNG zhruba poloviční. Navíc všechna CNG vozidla pro přepravu osob jsou osvobozena od silniční daně.

Počet vozidel na CNG přibývá o několik tisíc ročně. Celkem je nyní ve světě 20 milionů CNG vozidel. V ČR je dnes již více než 7000 CNG vozidel, poslední meziroční nárůst byl více než 2000 vozidel. Na trhu je dnes asi 35 typů osobních sériově vyráběných vozidel, s dodávkami, nákladními vozy a autobusy celkem 65 typů.

Podle dubnové zprávy firmy Navigant Research by mělo jezdit do roku 2022 jen nákladních vozů a autobusů na CNG až 3,7 milionu. Do roku 2020 by pak celkově auta na zemní plyn měla mít podíl devět procent ze všech vozidel na světě a podle těchto odhadů pak bude CNG třetím nejoblíbenějším palivem po benzínu a naftě.

Auta na CNG v Česku vítězí nad elektromobily