O ztrátovou Alitalii projevily zájem desítky potenciálních kupců

Airbus A319 aerolienk Alitalia

Airbus A319 aerolienk Alitalia Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus

Boeing 767 aerolinek Alitalia
Embraer ERJ-170 aerolinek Alitalia
Alitalia
4
Fotogalerie

Správci italské letecké společnosti Alitalia obdrželi 32 nezávazných nabídek na tuto ztrátovou firmu. Zdroje tvrdí, že mezi zájemci jsou například čínské aerolinky Airline Hainan a Air China, turecká společnost Turkish Airlines či britská firma British Airways.

Alitalia je pod tříčlennou zvláštní správou od 2. května, kdy o ni kvůli finančním problémům požádala italskou vládu. Termín pro podávání nezávazných nabídek na Alitalii vypršel v pondělí večer. "Dnes ráno jsme začali otevírat obálky," uvedl správce Stefano Paleari. "Otevíráme je, posuzujeme a třídíme," dodal.

Nabídky mohou podávat jednotlivé podniky i skupiny firem. Italská vláda nechce, aby byla Alitalia rozdělena, a požaduje, aby kupec dokázal podniku zajistit nové perspektivy pro budoucnost. Závazné nabídky budou muset zájemci podat do října.

Vedení Alitalie se pro žádost o zvláštní správu rozhodlo poté, co zaměstnanci odmítli firemní plán restrukturalizace, na němž se Alitalia předběžně dohodla s odbory. Ten počítal s propuštěním 1700 zaměstnanců a s osmiprocentním snížením platů části zbývajících.

Italská vláda kromě uvalení správy rovněž odsouhlasila, že aerolinkám poskytne překlenovací úvěr 600 milionů eur (téměř 16 miliard korun), který má podnik udržet v provozu během příštích šesti měsíců.