Část zaměstnanců aerolinek Alitalia zůstane nuceně doma

Alitalia

Alitalia Zdroj: CTK/AP

Airbus A319 aerolienk Alitalia
Boeing 767 aerolinek Alitalia
Embraer ERJ-170 aerolinek Alitalia
Letiště Václava Havla Praha
5
Fotogalerie

Italské aerolinky pod nucenou správou Alitalia zavedou částečnou nezaměstnanost. Nuceně doma tak bude muset zůstat 1358 z 12.500 zaměstnanců. Společnost dnes uvedla, že o tom dopisem informovala italskou vládu a odbory. V neděli podle agentury AP hodlá část zaměstnanců Alitalia stávkovat, ve stejný den navíc stávku plánují rovněž italští letoví dispečeři.

Opatření se má týkat 828 členů pozemního personálu, až 190 pilotů a 340 letušek a stewardů, píše agentura AFP. Cílem je podle firmy snížit náklady a umožnit ekonomicky co nejefektivnější fungování.

Alitalia je pod tříčlennou zvláštní správou od 2. května, kdy o ni požádala italskou vládu. Vedení přepravce se tak rozhodlo poté, co zaměstnanci odmítli firemní plán restrukturalizace, na němž se Alitalia předběžně dohodla s odbory. Ten počítal s propuštěním 1700 zaměstnanců a osmiprocentním snížení platů části z nich.

talská vláda kromě uvalení správy rovněž odsouhlasila, že aerolinkám poskytne překlenovací úvěr 600 milionů eur (zhruba 16 miliard Kč), který má podnik udržet v provozu během příštích šesti měsíců. Pro firmu shání kupce a její zestátnění vyloučila.

Akcionáři aerolinek jsou Etihad Airways s podílem 49 procent a dvě přední italské banky Intesa Sanpaolo a UniCredit. Italská média spekulují o zájemcích z Číny.

Vláda i sama aerolinka se snaží uklidnit znepokojené cestující a cestovní kanceláře. Ujišťují je, že lety na dalších šest měsíců jsou zajištěné.

Nedělní stávky letových dispečerů a části zaměstnanců Alitalie podle agentury AP povedou ke zpožděním i k rušení letů. Letoví dispečeři hodlají stávkovat od 13:00 do 17:00 SELČ. Několik odborových svazů zastupujících zaměstnance Alitalie plánuje zastavení práce od 10:00 do 18:00 SELČ.

Alitalia již kvůli nedělní stávce zrušila několik domácích i mezinárodních letů a cestujícím přesunula rezervace na alternativní lety.