Obří Airbus Qantasu nouzově přistál. Na den přesně po roce od výbuchu motoru

Problémy s olejem a vysazení jednoho ze čtyř motorů přinutily k nouzovému přistání v Dubaji obří letoun A380 australských aerolinek Qantas. Motor stroje se porouchal přesně rok ode dne, kdy za letu jedna z hnacích jednotek letounu A380 aerolinek Qantas vybuchla a druhá největší letecká společnost světa pak celou flotilu "superjumb" Airbus odstavila z provozu.

Letadlo s 258 pasažéry letělo ze Singapuru do Londýna a posádka zjistila ubývání oleje. Letadlo bezpečně přistálo v Dubaji, nikomu na palubě se nic nestalo. Technici nyní zjišťují, zda bude moci stroj pokračovat do Londýna a firma bude pro cestující hledat ubytování nebo náhradní spojení.

Loni 4. listopadu vytekl za letu A380 aerolinií Qantas ze Singapuru do Sydney z vadného motorového potrubí olej, který se vznítil, zničil disk turbiny a jeho úlomky zasáhly křídlo. Australský úřad pro leteckou bezpečnost odhalil na motoru výrobní závadu a výrobce Rolls Royce musel ve všech A380 po světě své motory opravit. Qantas obnovila lety se svou flotilou deseti A380 až 27. listopadu.

Mluvčí Qantas Olivia Wirthová sdělila, že oba případy spolu přes stejné datum a problém s olejem nijak nesouvisejí. „Je to jednorázový případ a budeme se snažit dostat letadlo zpět do vzduchu nejrychleji, jak to bude možné,“ řekla mluvčí podle agentury AP. Qantas je co do bezpečnosti jednou z nejlepších leteckých společností světa.

Qantas se nyní vzpamatovává z dlouhého sporu s odbory. O minulém víkendu společnost v obraně před neustálými stávkami přistoupila k dočasnému zastavení veškeré domácí i zahraniční přepravy. Australský soud však vzápětí aeroliniím nařídil lety obnovit a současně zakázal odborům pokračovat v nátlakiových akcích na vedení spoelčnosti.