Obří stávka: Lufthansa ve čtvrtek zruší většinu letů

Člen pozemního personálu Lufthansy na letišti v Mnichově

Člen pozemního personálu Lufthansy na letišti v Mnichově Zdroj: E15 Stepan Bruner

Německé národní aerolinky zítra drasticky seškrtají svůj letový plán. Kvůli varovné stávce, která během dopoledne zasáhne většinu velkých německých letišť, dopravce zruší téměř všechny vnitrostátní a evropské lety. Vypravit chce jen mezikontinentální spoje.

Stávka mezi pátou hodinou ranní a polednem zasáhne letiště ve Frankfurtu, Mnichově, Berlíně, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem, Hamburku a další německá letiště. Zatím je zrušeno okolo 500 spojů, stávka se dotkne i dopoledních letů do Prahy. „Dálkové lety z Frankurtu, Mnichova a Düsseldorfu podle možností vypravíme,“ uvedla firma na svých internetových stránkách.

Podle odhadu agentury DPA se stávka dotkne 50 tisíc cestujících. Lufthansa, která již zveřejnila seznam zrušených letů, počítá s potížemi až do čtvrtečního večera. Některé odpolední spoje byly zrušeny preventivně, aby měli cestující alespoň nějakou jistotu, uvedl mluvčí firmy.

Stávku svolal odborový svaz Verdi, který tak chce na Lufthansu vyvinout tlak v průběhu vyjednávání o nových platových podmínkách. Verdi požaduje zvýšení platů 33 tisíc zaměstnanců aerolinek a dalších firem koncernu o 5,2 procenta a záruku zachování pracovních míst. Další kolo jednání začíná v pátek.

Lufthansa požadavky odborů odmítá. S odvoláním na současnou tíživou hospodářskou situaci navrhuje pouze zachování nynější výše platů. „Odmítnutí ze strany zaměstnavatele a jeho protipožadavek na prodloužení pracovní doby považujeme za provokaci, která vede k většímu neklidu a rozčílení zaměstnanců Lufthansy,“ uvedla členka představenstva Verdi Christine Behle.

Provozní zisk Lufthansy loni kles o 36 procent na 524 milionů eur. Firma to odůvodňuje vysokými cenami pohonných hmot a mimořádnými náklady. Dopravce, který prochází restrukturalizací, chystá propouštění a odložil některé investice. Zaměstnance chce požádat, aby pracovali hodinu týdně navíc při zachování současných platů.