Odbyt automobilky Škoda Auto v květnu meziročně stoupl o více než polovinu

Vozy Škoda připravené na export

Vozy Škoda připravené na export Zdroj: Škoda Auto

Čtvrtá generace modelu Škoda Fabia.
Škoda Superb iV
3
Fotogalerie

Odbyt automobilky Škoda Auto se v květnu meziročně zvýšil o 58 procent na 91 200 vozů. Za prvních pět měsíců letošního roku tak vzrostl o 28 procent na 425 400 vozů. Oznámil to dnes mateřský koncern Volkswagen.

Tempo meziroční růstu odbytu Škody Auto v květnu zpomalilo oproti dubnu, kdy se dodávky zákazníkům zvýšily o 103 procent na 84 600 vozů. Automobilový průmysl po celém světě loni citelně zasáhla pandemie covidu-19, která měla negativní dopady na výrobní aktivity i na poptávku. Letos se pak automobilky potýkají s nedostatkem součástek, zejména čipů.

Odbyt celé skupiny Volkswagen se podle dnešní zprávy koncernu od ledna do května meziročně zvýšil o třetinu na 4,122 milionu vozů. Skupina Volkswagen zahrnuje vedle Škody také řadu dalších značek. Kromě vlajkové značky VW jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

Volkswagen minulý měsíc oznámil, že Škoda Auto v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk o 46 procent na 448 milionů eur (zhruba 11,4 miliardy Kč). Upozornil, že negativní dopady omezené dostupnosti polovodičů kompenzovaly různé pozitivní faktory, zejména příznivý vývoj měnových kurzů. Čtvrtletní tržby Škody Auto vzrostly o zhruba čtyři procenta na 5,049 miliardy eur.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, v Rusku, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.