Opava by se mohla dočkat obchvatu. Ťok chce stavby za 1,4 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Celkem tři nadlimitní dopravní stavby předloží ve čtvrtek ke schválení vládě ministr dopravy Dan Ťok. Hodnota zakázek má dosáhnout 1,4 miliardy korun. Jde o obchvaty Opavy, Lechovic na Znojemsku a rekonstrukci vozovky rychlostní silnice R35 u Mohelnice na Šumpersku. Vyplývá to z materiálů ministerstva dopravy pro jednání vlády.

Největší z uvedených zakázek je stavba východní části severního obchvatu Opavy, který má podle předpokládané ceny projektu vyjít na 609 milionů korun. Obchvat města má podle ministerstva dopravy vyřešit současnou nevyhovující situaci, kdy jsou vytížené všechny páteřní silnice prvních tříd směřující dopravu do středu města, kde tranzitní auta vytvářejí dopravní zácpy.

Podobná situace je i v Lechovicích, kde silnice I/53 spojující Znojmo a Pohořelice prochází centrem obce. Přeložka silnice mimo zastavěné území si vyžádá necelých pět kilometrů nové silnice první třídy včetně pěti mostů, uvedlo ministerstvo dopravy.

Rekonstrukce R35 u Mohelnice pak bude znamenat kompletní výměnu vozovky na zhruba sedmi kilometrech rychlostní silnice včetně výměny svodidel a vybudování nové kanalizace.