Padne objednávkový rekord? Emirates mají zájem o stovku Boeingů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Stepan Bruner

Rychle rostoucí blízkovýchodní aerolinky jsou v pokročilé fázi jednání o koupi stovky dopravních letadel Boeing v katalogové ceně přes 30 miliard dolarů. Letadla v takové hodnotě dosud od amerického výrobce nikdo najednou neobjednal.

Emirates uvedly, že by dohodu mohly odhalit příští na aerosalonu v Dubaji. Při stejné příležitosti aerolinky také mohou sdělit podrobnosti o připravovaném kontraktu a evropským rivalem Boeingu, firmou Airbus. Objednávka by mohla zahrnovat obří letouny A380 i připravovanou novinu A350, která konkuruje Boeingu 787 Dreamliner. Ani jedna ze smluv ale nebyla dosud podepsána, upozornily Emirates.

Státní aerolinky Emirates vznikly až v roce 1985, díky silnému růstu v posledních letech představují stále silnější konkurencí i pro evropské, americké i asijské dopravce s mnohem delší historií. Firma provozuje největší flotilu širokotrupých letadel na světě. Ta podle letecké asociace IATA na konci března čítala 187 strojů.

Tuto pozici chtějí Emirates dále posílit. Dopravce usiluje o to, aby se stal prvním zákazníkem nové verze populárního Beoingu 777 – projektu nazývaného 777X . „Jsme v relativně pokročilé fázi obchodních jednání. Myslím si, že ať se stane cokoli, objednáme významný počet nových 777,“ uvedl šéf Emirates Tim Clark.

Podle zdrojů deníku Financial Times aerolinky objednají sto až 175 Boeingů 777X, o konkrétním počtu letadel se ještě jedná. Další ze zdrojů uvedl, konečné číslo se spíše přiblíží stovce.

Podle Clarka bude 777X mít katalogovou cenu 400 milionů dolarů. Výrobce tuto sumu nechce komentovat, protože vývojový program ještě oficiálně nezahájil. Když ovšem minulý měsíc aerolinky Lufthansa objednávali 777-9X, větší verzi připravovaného letounu, hovořili analytici o ceně 359 milionů dolarů. Cena menšího modelu 777-8X by se tedy podle těchto odhadů zřejmě blížila 300 milionům dolarů. Pokud Emirates objednají sto 777X, hodnota kontraktu by podle těchto odhadů pohybovala mezi 30 a 40 miliardami dolarů.

Dosud největší jednorázovou objednávku Boeing získal od indonéských aerolinek Lion Air, které si pořídily 230 modelů 737 v hodnotě 22,4 miliardy dolarů.