Paříž omezí auta se spalovacím motorem, podpoří elektromobily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Od roku 2020 by v Paříži neměla jezdit auta s naftovým motorem a již od letošního července by se v centru města měla zakázat doprava osobních a nákladních aut, která nejvíce znečišťují ovzduší, uvedla starostka francouzské metropole Anne Hidalgová. Kritéria pro určení škodlivosti jednotlivých typů vozidel se spalovacím motorem by radnice měla upřesnit v průběhu února. Starostka hodlá naopak podpořit provoz elektrických aut.

„Jak to již udělalo téměř 200 evropských měst, vytvoříme (z vnitřní Paříže) zónu s nízkými emisemi výfukových plynů, do které se bude postupně omezovat vjezd naftovým i benzinovým vozidlům, která znečišťují ovzduší. Chci, aby se tu už od 1. července letošního roku zakázala doprava aut a kamionů způsobujících největší znečištění,“ oznámila starostka.

Rozšíření zákazu vjezdu pro další okruh znečišťujících vozidel se má zavést od 1. července 2016. „Je pravda, že u současných vozidel ve srovnání s auty z konce 90. let existují technologická zlepšení. Ovšem velmi jemné částice, které jsou pro zdraví nejvíce nebezpečné, nezachycují ani ty nejlepší filtry,“ tvrdí Hidalgová.

Starostka Paříže Anne HidalgováStarostka Paříže Anne Hidalgová | ctkStarostka Paříže Anne Hidalgová

Koncentrace nebezpečných jemných částic, které se dostávají do ovzduší z výfukových plynů, především naftových motorů, průmyslové výroby či vytápění, mohou podle vědců například vyvolat mozkovou mrtvici, infarkt, angínu pectoris či embolii. Ve Francii se tyto částice označují za příčinu asi 42 tisíc předčasných úmrtí ročně.

„Jsme odhodláni jednat rychle. Boj proti znečišťování ovzduší jemnými částicemi, které souvisí hlavně s používáním nafty v automobilové dopravě, je totiž zásadní otázkou veřejného zdraví,“ zdůraznila pařížská starostka z vládní Socialistické strany.