Poosmé ve stávce. Piloti Lufthansy zahájili 35 hodin trvající protest

Lufthansa (ilustrační foto)

Lufthansa (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa vstoupili do další stávky. Celkem 35 hodin dlouhý protest postihne lety na krátkou a střední vzdálenost, v úterý navíc i dálkové lety. Aerolinky dnes kvůli akci odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC) zrušily mimo jiné i čtyři páry spojů do Prahy. Celkem by stávka podle vedení Lufthansy měla postihnout na 130 tisíc cestujících.

Celkem mají být během dneška zrušeny tři páry letů mezi Prahou a německým Frankfurtem a rovněž jeden pár letů z Mnichova do Prahy, řekla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Cestujícím rovněž doporučila sledovat aktuální informace na internetových stránkách dopravce a pražského letiště. Pokud cestující zjistí, že byl jejich let zrušen, je třeba kontaktovat přímo Lufthansu a s jejími zástupci řešit danou situaci, dodala mluvčí.

Zrušená spojení s Prahou
Lufthansa (případně dceřiná Lufthansa Cityline) zruší celkem dva páry spojů mezi Mnichovem a Prahou a devět párů spojů mezi Frankfurtem a Prahou:

zrušené spoje na trase Mnichov – Praha: v pondělí a úterý 16:00 z Mnichova, 16:50 z Prahy

zrušené spoje na trase Frankfurt – Praha: v pondělí v 17:10, 18:20 a 22:55 z Frankfurtu, ve 14:05, 18:20 a 19:30 z Prahy, v úterý všechny spoje

Svaz VC nejprve vyhlásil stávku pro lety na krátkou a střední vzdálenost, v noci na dnešek ale oznámil, že se v úterý od 06:00 našeho času protestní akce rozšíří i na dálkové lety. „Vyhlášení stávky na dálkových trasách pro nás bylo překvapivé. Přesto chce Lufthansa zachovat mimořádný letový řád, který zveřejnila už před tímto krokem svazu VC,“ řekla v televizi N24 mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová. Podle ní už společnost žádné další lety rušit nebude. I tak se v době protestní akce neuskuteční na 1400 plánovaných letů.

Piloti chtějí změny v důchodovém programu

Piloti Lufthansy se bouří proti záměru společnosti provést změny v důchodovém programu. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let s tím, že musí kvůli silné konkurenci šetřit.

Mluvčí svazu VC Jörg Handwerg v televizi N24 prohlásil, že piloti jsou ochotni k jednání a předložili vedení aerolinek už několik kompromisních nabídek. Lufthansa podle něj ale odmítá ustoupit a trvá na svém stanovisku.

Piloti Lufthansy uspořádali kvůli sporu o důchodový program v dubnu třídenní stávku, od konce srpna potom dalších pět kratších protestních akcí. Stávky dosud postihly přes půl milionu pasažérů a způsobily Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.