Posudek EIA preferuje D3 přes Posázaví

dálnice D3

dálnice D3 Zdroj: realit.cz

Středočeská část dálnice D3 získala kladný posudek v procesu hodnocení vlivu na životní prostředí (EIA). Zpracovatel upřednostňuje takzvanou západní variantu, podle které se dálnice napojí na Pražský okruh u Jesenice a na jih povede kolem Jílového, Netvořic a Maršovic dále na Heřmaničky. Protne tak turisticky oblíbenou oblast Posázaví.

„Západní koridor se jeví jako výhodnější a to především z hlediska menšího vlivu na obyvatelstvo,“ píše zpracovatel posudku Josef Tomášek. Trase přes Posázaví dává přednost také Ředitelství silnic a dálnic (RSD), jako nejvýhodnější ji před několika lety vyhodnotila i expertní komise ČVUT. Pro případ, že se z jakéhokoliv důvodu nepodaří prosadit dálnici přes Jílové, nevylučuje Tomášek ani východní variantu, která převážně kopíruje současnou benešovskou silnici číslo tři.

Ačkoliv se nejlepší trasa „dé trojky“ hledá od šedesátých let minulého století, na ŘSD po vydání posudku špunty nelétají. „Následují totiž další ze zákona povinné procesní kroky: obeslání všech dotčených samosprávních územních celků, které mají povinnost zveřejnit informace o posudku. Po zveřejnění posudku na úředních deskách pak poběží lhůta 30 dní na vyjádření veřejnosti a dotčených orgánů k posudku,“ uvedla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Celý proces EIA skončí až definitivním stanoviskem ministerstva životního prostředí, teprve pak může ŘSD pokračovat v investiční přípravě.

Odpůrci asfaltu v Posázaví se ale zatím nemusejí příliš obávat. Na přípravu dálnice D3 ve Středočeském kraji nemá ŘSD peníze ani na příští rok. Dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic je nejdelším chybějícím úsekem plánované páteřní dálniční sítě. Aktuálně je v provozu pouhých 17 kilometrů. Zatímco na jihu Čech se čile staví a trasa je jasná, ve středních Čechách byla příprava dlouho zablokována.

Posudek EIA přitom akutní potřebu středočeského úseku zdůrazňuje. Hustý provoz na nynějším tahu I/3 ohrožuje zdraví a životy nejen řidičů, ale především obyvatel měst a obcí, jako jsou Benešov, Olbramovice a Miličín. Úsek se navíc nedá projet bez stání v kolonách. Podle normy je rozumná hranice pro dvoupruh deset tisíc aut denně, aktuální číslo je ale dvojnásobné. V roce 2030 má mířit z Prahy na jih sto tisíc aut denně.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.