Praha rozehrává hru na snížení dodávek tramvají, které jí lámou vaz

tramvaje 15T Forcity

tramvaje 15T Forcity Zdroj: 7

Nižší počet objednaných tramvají 15T ForCity a rozložení jejich dodávek do delšího časového období, s tím půjdou na schůzku se Škodou Transportation zástupci pražského Dopravního podniku. Jednání se má podle informací serveru E15.cz uskutečnit v nejbližších dnech. Škoda Transportation je ochotna o změnách jednat.

„Protože se bude jednat o počáteční jednání, v této chvíli nelze upřesnit detaily,“ sdělil předseda dozorčí rady Dopravního podniku Jiří Pařízek. Dopravní podnik se podle mluvčího Petra Vorlíčka snaží vyjednat rozložení dodávek tramvají již delší dobu.

„V jednání o smlouvě a prodloužení dodávek budeme pokračovat. Avšak je nutné striktně splňovat zmíněné zákonné podmínky této veřejné zakázky a rovněž najít shodu obou smluvních stran, tedy Dopravního podniku i Škody Transportation,“ sdělil Vorlíček. Otevření smlouvy na dodávky tramvají mezi pražským Dopravním podnikem a Škodou Transportation schválili minulý pátek pražští radní, kteří zároveň tvoří valnou hromadu Dopravního podniku.

„Rada vyzvala předsedu představenstva Dopravního podniku k zahájení jednání o renegociaci smlouvy s dodavatelem 250 kusů tramvají T15 s cílem úpravy smluvního vztahu tak, aby došlo ke snížení počtu odebíraných tramvají, rozložení dodávek do delšího časového období a včlenění dalších podmínek vedoucích k zefektivnění smluvního vztahu s dodavatelem,“ sdělil náměstek primátora Tomáš Hudeček, který v současnosti pověřený řízením města.

Mluvčí Škody Lubomíra Černá uvedla, že je společnost ochotna a připravena se jednání zúčastnit. Detaily smlouvy nechtěla Černá komentovat, dlouhodobý kontrakt na dodávku celkem 250 tramvají 15T Forcity za 19,2 miliardy korun je údajně nevypověditelný. „Jediné, co můžeme říct je, že dodávky tramvají probíhají podle předem stanoveného harmonogramu, pouze minulý rok bylo dojednáno mezi naší firmou a Dopravním podnikem rozložení dodávek v čase,“ sdělila.

Pražský dopravní podnik musí podle smlouvy s firmou Škoda Transportation z roku 2006 tramvaje odebrat do konce roku 2018. Odebírat je začal v roce 2011. V letech 2011 a 2012 za ně zaplatil 4,5 miliardy korun. V současnosti podnik řeší osmimiliardový směnečný program, aby mohl zaplatit další dodávky. Letos od dodavatele odebere 32 tramvají. Do současnosti od škodovky zatím převzal 61 nových vozů.

: