Praha zrušila tendr na sdílená auta za stovky milionů

Sdílený elektromobil společnosti Car4Way, největšího poskytovatele carsharingu v Praze

Sdílený elektromobil společnosti Car4Way, největšího poskytovatele carsharingu v Praze Zdroj: Car4Way

Projekt za více než miliardu korun, který měl do hlavního města přinést službu sdílení aut, na dnešním jednání zrušili pražští radní. V rámci projektu e-carsharingu mělo v Praze fungovat až 600 sdílených vozů, součástí vypsaného tendru byla rovněž potřebná infrastruktura. 

Tendr na koncesi provozování sdílených elektromobilů vypsalo dřívější vedení hlavního města, které si od projektu slibovalo zlepšení ovzduší a snížení dopravní zátěže. Projekt však současné vedení radnice s primátorem Zdeňkem Hřibem kritizovalo a peníze chtělo poskytnout jiným projektům. Projekt na sdílené elektromobily měl začít fungovat v roce 2020 a trvat minimálně sedm let.

„V dnešní době nemá financování projektu carsharingu z městských peněz smysl, službu jsou schopné provozovat komerční firmy,“ uvedl pro deník E15 náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Jednalo by se podle něj pro město o vysoké podnikatelské riziko.

Miliardový tendr na provoz aut mělo město financovat přibližně z pětiny, zbývající částku měly pokrýt poplatky řidičů za jízdu v autech. 

Zachována by však měla být část tendru, která počítá s vybudováním potřebné infrastruktury pro elektromobily, především dobíječek. Finance z městské pokladny by v budoucnu mohly místo do elektrických aut zamířit na podporu sdílených jízdních kol. „Řeším například jejich bezplatné užívání pro držitele Lítačky,“ uvedl jednu z možností Scheinherr s tím, že konkrétní jednání stále probíhají.

„Pokud radní nepovažovali ten tendr za kvalitní, stačilo změnit podmínky. Rozhodnout o zrušení celé soutěže považuju za chybu, protože podpora elektromobility je právě jedno z těch koncepčních opatřeních, které přispěje k trvalému zlepšení ovzduší,“ kritizuje současné rozhodnutí radních Patrik Nacher z ANO, který byl členem Rady v minulé koalici.