Pražané doplatí na nevýhodné smlouvy dopravního podniku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: DPP

Výsledky právního auditu pražského dopravního podniku budou mít dopad na život Pražanů. Připustil to primátor Bohuslav Svoboda a upřesnil, že by se mělo jednat například o funkčnost sms jízdenek. Konkrétnější výsledky analýzy, která prověřovala sporné kontrakty městské společnosti, zveřejní magistrát do 14 dnů. Již dříve zaznělo, že měly být zakázky předražené přibližně o půl miliardy korun.

Závěry auditu dnes převzal primátor od advokáta Václava Lásky a jeho týmu. Jako zásadní problém Svoboda označil nevyváženost smlouv a zakázek, na kterých dopravní podnik tratí miliony korun. „Smlouvy jsou v mnoha případech nevypověditelné nebo jsou vypověditelné špatně,“ konstatoval. Další slabinou kontraktů je podle něj jejich délka a vysoké sankce v případě ukončení ze strany podniku.

Trestní odpovědnost chce primátor vyvodit až po důkladném prozkoumání materiálu. Kvůli právní analýze už se ohradil bývalý ředitel podniku Martin Dvořák. Tvrdí, že vedení města dopravní podnik poškodilo, a chce proto podat trestní oznámení. „Už jsem se rozhodl, že se nenechám dál zastrašovat,“ řekl ČTK Dvořák. Vedení města, zejména primátor, podle něj brutálně poškodil dopravní podnik v řádu miliard korun.

Audit dopravního podniku podle ČTK provázejí tlaky různých skupin a snahy o diskreditaci některých lidí, mimo jiné šéfa auditorského týmu Václava Lásky. Láska se proti zpochybňování své osoby postavil a uvedl, že s politickými aktivitami nemá nic společného. Za advokátem stojí i primátor Svoboda.

Dopravní podnik se s problémy potýká dlouhodobě, po problematické kartě opencard musel například v dubnu řešit i 800tisícovou pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Sankci ÚOHS společnosti udělil za chyby v tendru na úklid stanic metra. Dopravní podnik nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku pouze na firmy, které již služby úklidu ve stanicích metra zajišťovaly.