Pražské letiště čeká přestavba, změnit se má prostor mezi terminály

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Valley-c, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Podoba pražského letiště se výrazně změní. Celkovou přestavbou projde především „náměstí“ mezi oběma hlavními terminály, vedení letiště chce prostor učinit příjemnějším pro cestující.

Investice se odhaduje na stovky milionů korun, přesnější čísla ale přijdou až s konkrétním řešením. To má vzejít ze soutěže, kterou vypsal mateřský Český Aeroholding. Uchazeči mohou své návrhy posílat do poloviny srpna. „Cílem je získání návrhu nové organizace dopravy a vytvoření urbanistické koncepce pro veřejný prostor a rozvojové plochy, mimo jiné v návaznosti na připravovanou výstavbu železničního napojení a nový systém parkování,“ uvedla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Vzniknout mají mimo jiné nové zelené a oddechové zóny. Vedle toho se letiště pustí s britskou designérskou kanceláří Chapman Taylor do proměny interiérů obou terminálů. „Nová podoba má v návštěvníkovi jednoduchými odkazy na turisticky známé motivy vzbudit pocit, že jeho dovolená v Praze či České republice začala již ve chvíli, kdy vystoupil z letadla,“ uvedl šéf aeroholdingu Václav Řehoř.

Proměna bude postupná, prvním krokem má být příští rok výstavba informačního centra ve starším, neschengenském terminálu. Řehoř už dříve představil novinářům i další dopravní změny. Aeroholding například plánuje spolu s Ředitelstvím silnic a dálnic vylepšit příjezd k letišti z rychlostní silnice R7, vzniknout má například kruhová křižovatka. Na rozdíl od předchozího vedení ale Řehoř nejeví přílišné nadšení pro rychlou výstavbu nové ranveje.