Pražské letiště doplácí na ukrajinský konflikt. V létě ztratilo desetitisíce cestujících

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Stepan Bruner, E15

Pražské letiště vykázalo o letních prázdninách úbytek cestujících o 1,5 procenta na 2,5 milionu pasažérů. V červenci letišti meziročně ubylo 23 tisíc cestujících a v srpnu 17 tisíc, vyplývá ze statistik letiště. Důvodem je až dvouciferný propad počtu cestujících z východoevropských destinací, především z Moskvy, Kyjeva a Petrohradu, řekla mluvčí pražského letiště Eva Krejčí.

Celkem za prvních osm měsíců letošního roku však přes nepříznivý letní vývoj vykazuje letiště téměř jednoprocentní nárůst počtu cestujících, kterých dosud odbavilo zhruba 7,5 milionu. Podle Krejčí je pravděpodobné, že se takovýto meziroční nárůst podaří udržet i za celý letošní rok. Záviset to ale bude především na situaci na Ukrajině a okolních trzích.

Zprávy o možném zhoršení už přinesly například statistiky karlovarského letiště, které se na letecké spojení Česka s Ruskem zaměřuje. Zatímco v první polovině roku vykázalo podobný úbytek cestujících jako v případě pražského letiště, v srpnu činil meziroční odliv ruských cestujících 9,6 procenta.

Podobný trend je možné sledovat i na lince pražského letiště do Moskvy, která představuje nejvýznamnější destinaci v uvedeném regionu. Ta v letošním roce zaznamenala největší propad v červnu, kdy mezi oběma metropolemi cestovalo o zhruba 20 tisíc cestujících meziročně méně, což je 30procentní pokles. V červenci se meziroční rozdíl snížil na necelých 16 procent a minulý měsíc dosáhl 14 procent.

Za celý loňský rok přepravilo pražské Letiště Václava Havla téměř 11 milionů lidí, což byl meziroční nárůst o 1,5 procenta cestujících. Letišti vzrostl počet lokálních pasažérů, kteří na pražské letiště letí jako do cílové destinace. Ubylo naopak lidí, kteří zde přestupují na jiné lety.