Pražskému letišti přibyli pasažéři, počet letadel ale klesá

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letiště Praha má za sebou po delší době úspěšné první čtvrtletí. Podle prvních údajů prošlo jeho branami přes 1,94 milionu cestujících, což představuje meziroční nárůst 2,4 procenta.

Za pozitivní výsledek letiště vděčí především lednu a únoru, kdy přírůstky činily přes čtyři procenta. „Březnové výsledky jsou ovlivněny tím, že loňské Velikonoce byly na přelomu března a dubna a letos spadají až do dubna,“ uvedla místopředsedkyně představenstva Marta Guthová. Podle ní by mělo letiště podobné tempo jako v prvním kvartálu udržet po celý rok, čímž by se mělo poprvé od roku 2011 přehoupnout přes hranici 11 milionů cestujících.

Rekord z roku 2008 v podobě téměř 13 milionů pasažérů ale ohrožen není. Vývoj na letišti přitom letos charakterizuje několik zajímavých trendů.

Mírně ubývá startů a přistání, což znamená, že do Prahy létají stále větší a lépe obsazené stroje. Prudký pokles – o desítky procent – pokračuje u přestupujících pasažérů, což souvisí se ztenčující se sítí ČSA. Naopak přibývá těch, pro které je Praha výchozí stanicí nebo konečnou. Příliš důvodů k jásotu nemají zřejmě charteroví dopravci, kteří jen v únoru přišli meziročně o desetinu pasažérů. Za tím může například stát menší zájem lidí o zimní leteckou dovolenou kvůli událostem v Egyptě.

Na klesajících výkonech ruzyňského letiště se v uplynulých letech podepsaly záchranářské práce v Českých aeroliniích. Jejich podíl na výkonech letiště klesl loni na pouhou čtvrtinu. Ještě v roce 2012 to bylo přes 30 procent, ještě dříve vozily ČSA z Prahy a do Prahy dokonce téměř polovinu všech cestujících.