Pražský dopravní podnik se loni vyhoupl do zisku 316 milionů

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Pražský dopravní podnik, který je největší firmou v majetku města v Česku, se loni dostal z červených čísel do zisku 315,9 milionu korun. Na jízdném meziročně vydělal o 114 milionů korun víc, ale vzrostly mu náklady na mzdy. Mluvčí podniku Jiří Štábl nechtěl informace komentovat, protože je dosud neprojednaly dozorčí rada a představenstvo.

Informace o výsledcích firmy přinesl server ihned.cz. Předloni skončil dopravní podnik ve ztrátě 371,9 milionu korun. V souvislosti s nevýhodnými smlouvami z minulosti se donedávna mluvilo o špatné ekonomické situaci podniku. Od předchozího vedení města dokonce zazněly informace o možném krachu společnosti.

Dopravní podnik zaměstnává přes 10 tisíc lidí. Loni přibylo 223 zaměstnanců. Meziročně se zvýšily náklady na mzdy z předloňských 5,9 miliard korun na loňských 6,1 miliardy korun.

Dopravní podnik loni na jízdném vydělal 4,3 miliardy korun. Letos ho ale kvůli chystané slevě ročních kuponů na MHD pravděpodobně čeká propad. Jeho výše zatím není vyčíslena. Opozice, která se slevou nesouhlasí, mluví o ztrátě až 700 milionů korun.

Podniku loni klesly náklady na nákupy materálu, energií, na údržbu a opravy. Zatímco v roce 2013 zaplatil více než sedm miliard, loni to bylo 6,6 miliardy korun.