Pražský dopravní podnik snížil ztrátu. Loni prodělal 368 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Pražský dopravní podnik (DPP) loni snížil ztrátu zhruba o sedm procent na 368 milionů korun. V rámci kompenzací navíc dostal od hlavního města na dorovnání mínusu meziročně o 200 milionů korun více, celkem mu magistrát vyplatil 10,8 miliardy korun. Za první čtyři měsíce letošního roku byl dopravce v zisku 200 milionů korun a nyní očekává jeho postupné zvyšování.

Podle původního předpokladu města a DPP byla ztráta za rok 2013 odhadována až na půl miliardy.

„Ta skutečnost je lepší asi o 140 milionů. Je to výsledek, který jsem vzal na vědomí. Nejsem z něj nijak nadšený, ani zklamaný. Za dva tři měsíce loňského roku, co jsem byl ve funkci, tak se moc dělat nedalo,“ řekl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Podnik finančně tížily například smlouva na dodávky tramvají od firmy Škoda Transportation a dostavba úseku trasy metra A z Dejvické do Motola.

Celkové tržby podniku loni vrostly o 130 milionů korun na 16,2 miliardy korun. Tržby za prodej jízdného klesly o 35 milionů korun na 4,2 miliardy korun. Ceny jízdného v MHD jsou od roku 2008 stejné.

Podnik loni investoval zhruba 7,9 miliardy korun. „Velkou část finančních prostředků jsme využili na obnovu a modernizaci vozových parků,“ píše se ve výroční zprávě. Za tramvaje loni DPP zaplatil zhruba 2,2 miliardy a za asi 189 milionů nakoupil autobusy. Další peníze pak šly na obnovu tramvajových tratí.

V pražském dopravním podniku to vře, má skončit Češková