Precedens? Leo Express prohrál první soud s Českými drahami

Leo Express

Leo Express Zdroj: Anna Vackova, E15

Soukromý dopravce Leo Express neuspěl v prvním kole soudní tahanice s Českými drahami. Městský soud v Praze zamítl žalobu, kterou se Leo Express domáhal náhrady ve výši 418 milionů korun za údajně predátorské ceny drah. „Jsme rádi, že soud vyslyšel naše argumenty a jasně řekl, že České dráhy žádný zákon neporušily,“ uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Naopak zástupci Leo Expressu výrok soudu zpochybňují. Soudkyně podle firmy nenařídila znalecký posudek a žalobu zamítla kvůli nedostatku důkazů. „S takovým závěrem nesouhlasíme a odvoláme se,“ řekla mluvčí Leo Expressu Petra Valentová. Odvolání poputuje k pražskému Vrchnímu soudu.

Pro dráhy může být rozsudek klíčový a zafungovat jako precends. Podobnou žalobu má totiž státní dopravce na krku i od dalšího soukromého konkurenta, RegioJetu podnikatele Radima Jančury. Ten se s drahami na trati Praha – Ostrava přetahuje déle než Leo Express, žádá proto i mnohem vyšší náhradu, celkem 717 milionů.

Pro dráhy je výsledek soudu po delší době dobrá zpráva. K nejtěžším ranám z poslední doby patří prohraná arbitráž se Škodou Transportation, která zatížila dráhy povinností zaplatit 1,2 miliardy korun. Po prohrané arbitráži je soud náplastí i pro právní kancelář Weil, Gotshal & Manges, která dráhy v obou kauzách zastupovala. Za Leo Express bojují právníci z kanceláře Kocián, Šolc, Balaštík.