Přestupkáři ze silnic pozor: Finta s osobou blízkou od zítřka končí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jiri Slama, Mlada fronta

Notoričtí přestupkáři na silnicích od zítřka musí zbystřit. Od 19. ledna začne totiž platit novela zákona o pozemních komunikacích a dosavadní účinná superfinta, že auto řídila osoba blízká, pozbude účinnosti. Uvedená výmluva doposud ochránila tisíce řidičů od pokut a stržení trestných bodů.

„Odpovědnost za vozidlo ponese primárně jeho majitel či provozovatel. Ten ručí i za to, že osoba, které je vozidlo zapůjčeno, je odpovědná nejen vůči pravidlům silničního provozu, ale i vůči bezpečnosti sobě vlastní a ostatních účastníků,“ uved mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Upřesněme tedy, že pokud se úředníkům nepodaří najít řidiče, který přestupek způsobil, správní řízení sice zastaví, tak jako doposud, ale postihu se nevyhne majitel auta. Neztratí žádný bod, ale může dostat až desetitisícovou pokutu.

Lhůta bude čtyři roky

Řidiči prý už také nebudou moci spoléhat na to, že rok po spáchání přestupku bude vše promlčeno. „Při správním řízení je lhůta na projednání až čtyři roky,“ varuje Neusar.

Hlavní zbraní novely prý je, že pokud řidič nebude nic namítat a pokutu za přestupek do výše 2500 korun zaplatí do 15 dnů, nejenže úřady případ ihned odloží, ale nepřičtou ani trestné body. Podle expertů řada řidičů toto řešení upřednostní.

Provozovatel vozidel však nebude trpět vždy. Podle novely nebude za přestupek zodpovědný v případě, kdy prokáže, že vozidlo převádí na někoho jiného, nebo že mu bylo auto před spácháním přestupku odcizeno.