Příruční zavadla v letadlech možná budou muset být skoro o polovinu menší

Příruční zavazadla

Příruční zavazadla Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) navrhuje snížit velikost příručních zavazadel, která si mohou cestující brát na palubu letadel. Na výročním zasedání, které se tento týden konalo v Miami na Floridě, IATA podle některých médií navrhla velikost omezit o 40 procent proti doposud připouštěnému objemu.

Přehled na webu BBC ale ukazuje, že u některých aerolinek jsou předpisy přísnější nebo jen o málo benevolentnější. I když návrh přejít na rozměry 55x35x20 centimetrů není pro letecké společnosti závazný, budou se muset pasažéři dříve či později zřejmě uskromnit.

Podle IATA souhlas s tímto krokem už naznačila řada významných aerolinek, například Lufthansa, Emirates, Qatar Airways, China Eastern, China Southern nebo Caribbean Airlines.

Jako důvod pro přijetí tohoto opatření sdružení uvedlo stále větší problém najít na palubě místo pro příruční zavazadla všech pasažérů. S novými rozměry kufříků a tašek s osobními potřebami se prý rovněž urychlí nástup cestujících.

„Zatím jsem nenarazil na leteckou společnost, která by řekla, že je to špatný nápad,“ řekl k novému návrhu viceprezident IATA Thomas Windmuller, jehož cituje list The New York Times. V následujících týdnech očekává souhlasné stanovisko dalších aerolinek.

Agentura DPA nicméně poznamenala, že ještě není zcela jasné, zda tomu tak skutečně bude. Tisková oddělení německých společností Lufthansa a Air Berlin například sdělila, že rozhodnutí o zavedení nových rozměrů ještě nepadla.

Navrhované omezující opatření se nicméně příliš nedotkne cestujících některých společností, které už nyní povolují menší nebo podobné rozměry příručních zavazadel, s nimiž lze nastoupit na palubu. Wizz Air kupříkladu připouští velikost 42x32x25 centimetrů a Ryanair 50x40x20 centimetrů. Nová norma nebude znamenat velké zmenšení zavazadel ani u amerických leteckých společností.

Na letištích v ČR nebudou od 1. května opatření kvůli ebole