Příští rok se bude na dálnici D1 opravovat dvakrát tolik úseků než nyní

Stavba posledního úseku dálnice D8

Stavba posledního úseku dálnice D8 Zdroj: ŘSD

Stavba posledního úseku dálnice D8
Stavba posledního úseku dálnice D8
Stavba posledního úseku dálnice D8
Dostavba dálnice D11 u Hradce Králové
Stavba dálnice D3 u Velesí nad Lužnicí
11
Fotogalerie

Stavební ruch na dálnici D1 od prosince na několik měsíců v podstatě utichne. S o to větší intenzitou pak ale znovu propukne už během časného jara. Navíc se bude už na pěti částech D1 měřit rychlost.

Jestliže se letos na nejdůležitější tuzemské dálnici opravovaly naráz obvykle čtyři úseky, příští rok to bude dvojnásobek. "Máme ohledně D1 velmi ambiciózní plán, uvedl na setkání s novináři ministr dopravy Dan Ťok." Ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa to doplnil, že stavební práce budou od jara roku 2017 probíhat současně na osmi až devíti úsecích.

"Je třeba dodělat rozestavěné úseky mezi kilometry 49 (Psáře) - 56 (Soutice), dále v úseku mezi 134. kilometrem (Měřín) a 141. (Velké Meziříčí - západ), u Velké Bíteše (162. - 168. kilometr) a úsek Jihlava - Velký Beranov (112. - 119. kilometr)," sdělil Kroupa. Právě na posledně jmenovaném úseku se navíc možná bude letos dělat až do Vánoc. "Nasvědčuje tomu současný stav prací, i když o termínu skončení prací se zatím ještě nejednalo, dodal šéf ŘSD. Na ostatních úsecích bude přes zimu klid a veškerá omezení zmizí.

Mimo těchto pěti úseků příští rok stavbaři začnou pracovat od jara na úsecích 34 - 41 (Ostředek - Šternov), 75-81 (Hořice-Koberovice), 90-104 (Humpolec - Větrný Jeníkov) a 146-153 (Velké Meziříčí - Lhotka). Od léta pak ještě mezi sjezdy 21 (Mirošovice) a 29 (Ostředek).

A z ministerstva dopravy přichází pro řidiče ještě jedna důležitá zpráva. "Úsekové měření, které letos bylo mezi Ostrovačicemi a Kývalkou se osvědčilo, neboť tam ubylo dopravních nehod, proto ho příští rok využijeme už na pěti rekonstruovaných úsecích," sdělil Dan Ťok. Kamery budou obvykle instalovány na mýtných branách.

Celý text čtěte na Autorevue.cz