Prodej zadlužených aerolinek TAP pokračuje, rozhodla portugalská vláda

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Islxndis, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Portugalská vláda se dnes rozhodla pokračovat v privatizaci tamních silně zadlužených aerolinek TAP Air Portugal. Napadla tak rozhodnutí soudu, který o den dříve schválil žádost o pozastavení privatizace. Vláda schválila usnesení, které poukazuje na nutnost chránit veřejný zájem, a časový plán prodeje ponechala v platnosti. Usnesení kabinetu musí být ještě předloženo soudu.

Vláda pravého středu tak stvrzuje páteční termín pro předložení závazných nabídek na převzetí jednašedesátiprocentního podílu v podniku. O ten vyjádřili zájem dva soupeři, brazilsko-americký podnikatel David Neeleman, který je zakladatelem amerických aerolinek JetBlue, a brazilsko-kolumbijský investor Germán Efromovich, jenž kontroluje latinskoamerickou společnost Avianca.

Žádost o pozastavení prodeje letecké společnosti podalo občanské sdružení, které se staví proti privatizaci aerolinek. Soud ve středu rozhodl prodej pozastavit na základě argumentu, že vláda nenajala dvě nezávislé instituce, které by firmu před prodejem ohodnotily.

Společnost TAP je silně zadlužená, vláda jí ale kvůli pravidlům Evropské unie o státní pomoci nemůže poskytnout kapitálovou injekci. Stát sice prodejem podniku zřejmě nezíská žádnou větší částku, zbaví se ale starostí s jeho dluhy.