Rada ČD: hraje se o Žaludu

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: E15 Anna Vackova

Dnes odpoledne má zasednout ostře sledovaná dozorčí rada Českých drah (ČD). V bodě 22 má na programu blíže neurčené změny v představenstvu firmy. Škála variant je přitom široká.

Může například dojít pouze k formálnímu odvolání Jiřího Koláře, který už v září svým přestupem ke správě železnic ztratil v ČD výkonnou funkci náměstka a jeho čas v představenstvu dopravce se beztak naplnil. Na odstřel je podle některých zdrojů i Milan Matzenauer, který je zodpovědný za hospodaření s majetkem a jemuž mohou přitížit problémy s Masarykovým nádražím.

Ovšem zarputilé mlčení ministerstva dopravy napovídá, že spíše zvítězí varianta maximalistická a poroučet se bude šéf představenstva Petr Žaluda. V médiích se už objevily zprávy, že nabídku převzít jeho funkci dostal od ministra Pavla Dobeše bývalý šéf Evraz Vítkovice Steel a nyní člen představenstva vítkovického hokejového klubu Vladimír Bail.

„Mohu potvrdit jen to, že na programu jsou i změny ve složení představenstva,“ řekl ministr bez podrobností. Relativně chráněným členem vedení ČD je Antonín Blažek, který by po odchodu Koláře jako jediný v představenstvu splňoval zákonné kvalifikační požadavky. Bez něj by ČD mohly přijít o licenci kolejového dopravce.

Jisté je, že se případný Žaludův odchod upekl v zákulisí stranických sekretariátů. Žaludovo působení na ČD je vesměs hodnoceno kladně, v radě může dokonce počítat s podporou tří odborářů. „Pro jeho odvolání nevidíme důvod,“ řekl šéfodborář Jaroslav Pejša. Žaluda má v případě odvolání nárok na 24 půlmilionových platů.