Rejdaři mají dostat odškodné až 250 milionů za loňské povodně

Labe při loňských povodních v Děčíně

Labe při loňských povodních v Děčíně Zdroj: ctk

Tuzemští provozovatelé nákladní lodní dopravy se zřejmě dočkají stamilionové pomoci státu. Ministerstvo dopravy chystá dotační program, ze kterého by rejdařům dorovnalo ztráty za loňské povodně. Celkem si firmy budou moci sáhnout až na 250 milionů korun.

„Vycházíme z doporučení hospodářského výboru sněmovny, rozpočtové opatření musí ještě schválit ministerstvo financí a vláda,“ řekl mluvčí rezortu dopravy Tomáš Neřold. Zhruba padesát milionů by měly dostat přístavy na opravy svých zařízení, zbylých 200 milionů rejdaři na škody ze zastavené plavby.

Stát tak po více než roce reaguje na nářky labských podnikatelů. Ti plavbu museli po červnové velké vodě zastavit na několik měsíců. „Povodňový zásah jsme dostali jako první, ovšem jako jediný obor jsme zatím neobdrželi ani korunu náhrad,“ uvedl šéf rejdařství EVD—Sped. Už loni lodníci mluvili o tom, že kvůli nánosům bylo třeba každou loď odlehčit o 250 tun, což představovalo ztrátu na tržbách zhruba 250 tisíc.

Pokles labských přeprav potvrzují i ministerské statistiky. Zatímco předloni říční lodě odvezly téměř 1,8 milionu tun zboží, loni to bylo jen něco málo přes 1,6 milionu tun. Pokles přitom nastal právě po povodních ve druhém pololetí.