ŘSD podává trestní oznámení na vlastní lidi kvůli D47

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podává trestní oznámení kvůli problémům se stavbou dálnice D47. Oznámení zřejmě směřuje na někdejší pracovníky ŘSD. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).

Loni uspělo ŘSD s první arbitráží kvůli D47, když rozhodčí soud uznal, že si tři stavební firmy neoprávněně účtovaly miliony korun. Stát ale kvůli promlčení věci získal jen malou část nárokované částky.

ŘSD aktuálně podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Informaci potvrdila LN bez dalších podrobností mluvčí ředitelství Martina Vápeníková. Oznámení pravděpodobně směřuje na někdejší ředitele úseků, správ a úředníky ŘSD, kteří nedostatečně kontrolovali faktury, uvádějí LN.

Trasa dálnice D47Dálnice D47 má spojit Česko s PolskemDálnice D47 má spojit Česko s Polskem | RSD

Loni v říjnu ŘSD vyhrálo u rozhodčího soudu spor s firmami Eurovia, Skanska a Porr. Firmy si sice mohly v průběhu stavby D47 navýšit náklady kvůli růstu cen materiálů, ale podle soudu vyfakturovaly více, než měly. Stát po firmách nárokoval 180 milionů korun, větší část už však byla podle rozhodců promlčená, takže soud přiznal ŘSD jen 12,5 milionu. Podle LN dal soud státu za pravdu i o dva měsíce později v další arbitráži související s neoprávněným navýšením cen za D47 firmami Eurovia, Strabag a Alpine Bau. Z 240 milionů korun, které ŘSD v tomto případě požadovalo, ale stát nedostane nic, protože bylo tentokrát promlčeno vše. Rozhodčí soud bude rozhodovat ještě ve čtyřech řízeních týkajících se cen za dálnici D47.