ŘSD začalo testovat vlastní asistenční službu na dálnici D1

Dálnice D1  ilustrační foto

Dálnice D1 ilustrační foto Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic začalo na D1 testovat vlastní asistenční službu pro motoristy. Čtyři vozy budou sloužit pro pomoc řidičům vozidel, která se z jakéhokoliv důvodu na dálnici zastavila, a tvoří tak překážku provozu. Asistenční služba bude bezplatná, hrazená z běžného rozpočtu ŘSD.

Dálnici mezi Prahou a Brnem ŘSD rozdělilo na čtyři úseky, kde budou asistenční auta permanentně k dispozici. Motoristu v nesnázích buď jejich osádky samy najdou, nebo je může přivolat prostřednictvím bezplatné linky 800 280 281.

Dojezd asistence by měl být do 20 minut. Překážku na silnici označí a buď pomohou s odstraněním závady, nebo vyčkají příjezdu asistenční služby, kterou má smluvně domluvenou motorista.

„Je třeba vyjít vstříc všem, kteří se z jakéhokoliv důvodu zastaví na dálnici a vytvoří tak potenciální překážku provozu. Úkolem bude co nejrychleji dojet na místo, překážku označit a poté pomoci řidiči vyřešit problém,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Vozy jsou vybaveny světelnou signalizací pro označení překážky, nářadím, hasicími přístroji a základním zdravotnickým vybavením. I když nemají primárně sloužit pro odtah, mohou vozidlo na krátkou vzdálenost i odtáhnout.

Během několika měsíců chce ŘSD provoz vyhodnotit a případně nasadit i na další dálniční úseky. Dálnice D1 je nejvytíženější tuzemskou rychlostní komunikací. Navíc prochází rozsáhlou modernizací s mnoha omezeními provozu.

ŘSD v současnosti rovněž vybírá odtahové služby, které budou moci na dálnicích působit. Podle serveru Aktuálně.cz ale odložilo termín pro otevírání obálek a zřejmě chce získat čas na vypořádání velkého počtu námitek proti zadání soutěže.

Podle místopředsedy asociace odtahových služeb Aleše Kalíka vzniklo podezření, že je tendr ušitý na míru dvěma tuzemským firmám, s nimiž už ŘSD spolupracuje.

Čtěte také:

ŘSD nakoupí dálniční váhy pro kamiony, zaplatí až 180 milionů

Ekologové napadli další dva úseky rekonstrukce D1

Lovci nehod z trhu nemizí, šikovní vydělají sto tisíc i víc