Rusové chystají návrat do Karlových Varů, o linku usilují aerolinie Poběda

Aerolinky Poběda

Aerolinky Poběda Zdroj: Anna Zvereva, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Karlovarské letiště by se mohlo po předloňském a loňském ústupu ruských aerolinek dočkat nového spojení na východ. Spuštění linky z Moskvy připravují ruské nízkonákladové aerolinky Poběda.

Záměr Pobědy létat do Česka vyplývá z dokumentu zveřejněného na webu ruského leteckého úřadu Rosaviatsia, ze kterého cituje deník The Moscow Times. Podle něj chce Poběda linku provozovat sedmkrát týdně.

Letecký provoz mezi Českem a Ruskem se řídí historickou mezistátní dohodou, podle níž smí linku z Moskvy do Karlových Varů z ruských společností provozovat jen národní dopravce Aeroflot. Ačkoliv Aeroflot Pobědu vlastní, svá práva na linku zatím na dceřinou firmu nepřenesl.

Start může přijít rychle

„Tlačíme na Aeroflot, aby práva uvolnil. Může se to stát třeba zítra, ale může se to i protáhnout. Věc se může zadrhnout i na české straně, i když to neočekávám,“ uvedl pro E15.cz mluvčí karlovarského letiště Radek Zábranský.

Termín plánovaného otevření nové linky tak karlovarské letiště zatím nezná. „Oficiálně s námi Poběda nekomunikuje. Komunikujeme prostřednictvím Aeroflotu, který nám sdělil, že až to bude aktuální, tak nás Poběda kontaktuje,“ vysvětlil Zábranský. „Jak ale sleduji firmu Poběda, funguje jinak, než bývá u jiných aerolinek zvykem. Otevření své první mezinárodní linky do Bratislavy oznámila jen měsíc před zahájením letů,“ dodal.

Potřebná vzpruha

Pro západočeské letiště by příchod nového dopravce znamenal vítanou vzpruhu poté, co postupně přišlo o všechny linky ruských společností, a pravidelný provoz na letišti udržují jen domácí České aerolinie.

Aeroflot zrušil linku z Moskvy do Karlových Varů loni v dubnu. Kromě poklesu poptávky za to podle Zábranského mohla i změna strategie firmy. Ruský dopravce se nyní snaží na jednotlivých linkách létat v ideálním případě každý den, a méně vytížená karlovarská linka se do tohoto modelu nehodila.

Letiště Karlovy Vary je silně závislé na linkách do Ruska. Kvůli ukrajinské krizi a poklesu rublu ale počet ruský cestujících prudce klesla. Předloni tak letiště odbavilo necelých 85 tisíc cestujících, meziročně o pětinu méně. Loni propad ještě zrychlil, letiště využilo jen 34 550 pasažérů, což představuje pokles o téměř 58 procent. V současné době letiště jedná o otevření nových linek do Německa a Izraele.