Růst letecké dopravy zpomalí. Kvůli Číně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Raymond June

Dlouhodobé vyhlídky pro osobní leteckou přepravu se zhoršily, a to zejména kvůli slabším odhadům hospodářského růstu v Číně. Uvedlo to Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Snížilo odhad průměrného ročního růstu počtu cestujících do roku 2034 na 3,8 procenta z dříve očekávaných 4,1 procenta. V samotné Evropě by měl růst činit pouze 2,7 procenta ročně.

Nejnovější prognóza IATA předpokládá, že celosvětový počet cestujících v roce 2034 dosáhne sedmi miliard. Měl by se tak zdvojnásobit z 3,5 miliardy očekávaných v letošním roce. Podle dřívější prognózy měl počet cestujících v roce 2034 činit 7,4 miliardy.

„Poptávka po letecké dopravě pokračuje v růstu,“ uvedl v tiskovém prohlášení generální ředitel IATA Tony Tyler. „Ekonomický a politický vývoj v posledním roce však ovlivnil některé základní růstové faktory. Proto očekáváme, že v roce 2034 bude o 400 milionů cestujících méně, než jsme předpokládali před rokem,“ dodal.

Letecká přeprava podle Tylera představuje klíčovou součást světové ekonomiky. „Hospodářský dopad ztráty 400 milionů cestujících je významný,“ upozornil šéf IATA. Vyzval rovněž politiky, aby letecké přepravě nekladli dodatečné překážky, a to například v podobě nadměrné daňové zátěže či regulace.

Podíl regionů na globálním růstu (v procentech)Podíl regionů na globálním růstu (v procentech) | IATA