Ruzyňské letiště patří k nejrychleji rostoucím v Evropě

Letiště Václava Havla Praha.

Letiště Václava Havla Praha. Zdroj: ČTK

Letiště Václava Havla Praha.
Letiště Václava Havla Praha.
Boeing 737 společnosti Travel Service
4
Fotogalerie

Letiště Václava Havla Praha získá v rámci kontinentu na významu. V roce 2017 se umístilo na pátém místě mezi nejrychleji rostoucími letišti v Evropě v kategorii 10 až 25 milionů odbavených cestujících. Informovalo mezinárodní sdružení letišť Airports Council International (ACI). 

Pražské letiště vyneslo v loňském roce na pátou příčku rekordních 15,4 milionů odbavených cestujících. To představuje téměř osmnáctiprocentní meziroční nárůst. Všechna evropská letiště v dané kategorii přitom rostla v průměru o jedenáct procent.

„Na Letišti Václava Havla jsme v loňském roce zaznamenali nárůst nejen v celkovém počtu odbavených cestujících, ale také v mnoha dalších dílčích ukazatelích. Na krátkých linkách směřujících do evropských destinací jsme dosáhli 16,5procentní nárůstu cestujících, zatímco na dálkových linkách to bylo 20 procent,“ říká Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha.

„Rostl také počet odbavených cestujících jak u síťových dopravců, tak u nízkonákladových leteckých společností. Růst očekáváme také v letošním roce, kdy bychom se měli přiblížit hranici sedmnáct milionů odbavených cestujících,“ dodává Řehoř.

Nejrychleji rostoucím letištěm v kategorii 10 – 25 milionů odbavených cestujících se v roce 2017 stala turecká Antalya, která zaznamenala 38procentní meziroční růst. Druhé místo obsadili společně Petrohrad a Varšava. Na třetím místě se umístila Ankara a na čtvrtém Lisabon.