Nejnovější Boeing 737 Max přibyl do flotily Travel Service. Podívejte se do kokpitu

Kokpit prvního Boeingu 737 MAX 8 společnosti Travel Service

Kokpit prvního Boeingu 737 MAX 8 společnosti Travel Service Zdroj: Jiří Liebreich

Kokpit prvního Boeingu 737 MAX 8 společnosti Travel Service
Kokpit prvního Boeingu 737 MAX 8 společnosti Travel Service
První Boeing 737 MAX 8 společnosti Travel Service
Kokpit prvního Boeingu 737 MAX 8 společnosti Travel Service
Kokpit prvního Boeingu 737 MAX 8 společnosti Travel Service
32
Fotogalerie

Největší česká letecká společnost Travel Service slavnostně uvedla do své flotily letadel nejnovější Boeing 737 Max 8. Ještě letos začne užívat dalších pět těchto letounů s kapacitou 189 míst, do roku 2023 se skupina Boeingů Max rozroste na 39. Osm z nich koupil Travel Service přímo od výrobce, ostatní letadla si pronajme od leasingových společností Gecas, Aercap, ALC, Boc Aviation.

První „Max“ přiletěl do Prahy ve středu z amerického Seattlu, o den později byl slavnostně pokřtěn – zúčastnil se například ministr dopravy Dan Ťok či viceprezident CEFC Wu Hongbing (CEFC je akcionářem Travel Service).

Nejnovější Boeing je úspornější o čtrnáct procent oproti současné generaci 737NG, kterou ve flotile Travel Service postupně nahradí. Max je poháněn novým typem motorů LEAP-1B CFM a je vybaven novým druhem wingletů (zakončení křídel) zlepšující aerodynamické vlastnosti. Výrazně nižší je také hluková stopa letounu, údajně až o čtyřicet procent.

“Dnešní den je pro Travel Service přelomovou událostí, kdy začíná další etapa zásadní modernizace naší flotily. Nová letadla 737 Max přinesou konkurenční výhodu a umožní rozšířit síť leteckých spojení o nové žádané destinace,“ řekl Roman Vik, generální ředitel Travel Service.

„Jsem velmi potěšen, že vstup CEFC do akcionářské struktury společnosti Travel Service umožnil realizovat tak zásadní a důležitý krok, jakým je obnova flotily letadel nejmodernějším typem Boeingu. Je to náš příspěvek nejen k rozvoji samotné společnosti, ale chceme se i nadále aktivně podílet na rozvoji pražského letiště jako leteckého uzlu mezi Evropou a Čínou,“ doplnil Wu Hongbing, viceprezident CEFC Čína.

První komerční let představeného Boeingu Max proběhl ve čtvrtek na pravidelné lince SmartWings z Prahy do Malagy. Kromě České republiky působí Travel Service také v Polsku, na Slovensku a Maďarsku, kde má své dceřiné společnosti. Loni společnost přepravila 6,3 milionu cestujících, její letadla přitom mířila do 423 destinací.

Podívejte se do kokpitu nejnovějšího Boeingu 737 Max 8: