Ryanair zvýšil zisk o dvě třetiny. Díky ceně ropě zlevní letenky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Sean MacEntee

Čistý zisk irských aerolinek Ryanair v uplynulém finančním roce stoupl o dvě třetiny na 867 milionů eur (téměř 24 miliard korun) díky silnému nárůstu přepravených pasažérů. Management navíc v novém finančním roce očekává další zvýšení zisku i počtu cestujících. Ryanair, který je podle počtu cestujících největším nízkonákladovým leteckým dopravcem v Evropě, letos slaví 30. výročí svého vzniku.

Zisk ve finančním roce, jenž skončil 31. března, mírně překonal podnikovou prognózu, která jej odhadovala na 840 až 850 milionů eur. Počet pasažérů se zvýšil o 11 procent na 90 milionů osob. Tempo jeho růstu tak bylo téměř trojnásobné ve srovnání s očekáváním na začátku roku.

„Jsme rádi, že můžeme oslavit 30. narozeniny Ryanairu oznámením 66procentního zvýšení čistého zisku, které demonstruje trvalou sílu našeho modelu nejlevnějších letenek a nejnižších nákladů,“ uvedl generální ředitel společnosti Michael O'Leary.

Průměrná cena letenky u Ryanairu by mohla v příštím roce klesnout na 40 eur

V letošním roce počítá firma s nárůstem zisku na 940 až 970 milionů eur. Očekává rovněž desetiprocentní zvýšení počtu cestujících.

O'Leary v dubnu předpověděl, že Ryanair v průběhu dvou let díky levnější ropě sníží ceny svých letenek minimálně o deset až 15 procent. Dodal, že průměrná cena letenky u Ryanairu by mohla v příštím roce klesnout na 40 eur (zhruba 1100 korun) ze současných 46 eur.

Akcie Ryanairu