Rychleji za exotikou: Thajci zvažují přímou linku do Prahy

Letecká společnost Thai AirAsia

Letecká společnost Thai AirAsia Zdroj: profimedia.cz

Letecká společnost Thai AirAsia
Letecká společnost Thai AirAsia
Letecká společnost Thai AirAsia
Letecká společnost Thai AirAsia
Slavnostní přejmenování pražského letiště po Václavu Havlovi (foto: ČTK)
7
Fotogalerie

Thajské aerolinky Thai AirAsia zvažují v rámci expanze do východní Evropy zavedení přímého leteckého spojení mezi Bangkokem a Prahou. Jednání firmy s pražským letištěm potvrdil předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř. Kromě Prahy dopravce zvažuje spojení do Budapešti a Varšavy.

AirAsia provoz do Prahy nyní vyhodnocuje. "Termín případného zahájení linky se bude odvíjet od kapacit dopravce. Věřím, že naše nabídka bude pro dopravce zajímavá, cestující by tak získali zřejmě sezónní přímé spojení, provozně zajímavá je totiž spíše zimní sezóna od listopadu do dubna," uvedl Řehoř.

Podle letiště by linka mezi Prahou a thajskou metropolí mohla ročně v jednom směru přepravit 27 tisíc klientů. Z pohledu potenciálu zájmu cestujících je Bangkok spolu s Hanojí jedničkou mezi linkami bez přímého spojení s Prahou, dodal Řehoř. Věří proto, že zvažované spojení vznikne. Letiště je ochotné je podpořit i slevovým programem pro nové dopravce a destinace.

Na pražské letiště nyní létá 58 společností, z toho 53 na linkách pro cestující a pět cargo dopravců. Loni největší české letiště odbavilo přes 12 milionů cestujících, což meziročně představovalo bezmála osmiprocentní navýšení. Letos od ledna do září se počet pasažérů zvýšil o sedm procent na 9,9 milionu a podle odhadů letiště by letos mohl počet atakovat 13 milionů.