S Wizzairem letělo o čtvrtinu více cestujících, navýšil odhad zisku

Wizzair, ilustrační foto

Wizzair, ilustrační foto Zdroj: Public domain: Adrian Pingstone via Wikipedia

Nízkonákladová aerolinka Wizzair zvýšila na základě výsledků z posledního čtvrtletí odhad zisků v celém finančním roce na 200 až 210 milionů eur. Stojí za nimi zejména navýšení počtu cestujících meziročně téměř o čtvrtinu, za tři měsíce maďarská společnost přepravila 4,7 milionu lidí. To zvýšilo tržby na 310 milionů eur.

Ve srovnání s předloňským čtvrtletím je zisk o pětinu menší. Stojí za tím rozšiřování personálu, navyšování platů pilotů a cen pronájmů letadel. Wizzairu sice pomohlo snížení cen paliva, tuto výhodu ovšem zmírnilo oslabení eura vůči dolaru.

Na výsledcích se nepodepsala zhoršená bezpečnostní situace, kvůli které v úterý oznámila snížení tržeb na jedno sedadlo aerolinka EasyJet.

Akcie Wizzairu od svého loňského uvedení na londýnskou burzu stouply o 49 procent. Aerolinka létá na více čtyřech stovkách tras.

Akcie Wizzairu na londýnské burzeZdroj: euroinvestor.com

Aerolinkám ve třetím fiskálním čtvrtletí klesl čistý zisk o 20,9 procent na 15,6 milionu eur (421,6 milionu korun). Důvodem byl zejména růst nákladů na zaměstnance. Podnik teď zaměstnává více lidí, zvýšil mzdy pilotům a vyšší byl i růst nákladů na pronájem letadel.

Čistý zisk bez započtení kurzových výkyvů a jednorázových položek ale o 377 procent vzrostl a dosáhl 17,2 milionu eur (464,8 milionu korun). Vyšší byly i tržby a počet přepravených cestujících. Firma díky tomu zvýšila výhled na celý fiskální rok, jenž končí v březnu.