Šigut končí v čele Drážní inspekce, nahradí ho Kučera

Na Masarykově nádraží vykolejil vlak (15. července 2015)

Na Masarykově nádraží vykolejil vlak (15. července 2015) Zdroj: CTK

Drážní inspekce má nové vedení. Ve funkci generálního inspektora po deseti letech končí Roman Šigut, nahradí jej jeho dosavadní náměstek Jan Kučera. Dnes ho do funkce jmenovala vláda, když předtím zvítězil ve výběrovém řízení. „Po novém generálním inspektorovi budu i nadále požadovat ve spolupráci s dalšími úřady důsledné kontroly železničních přejezdů a zabezpečení kolejí s cílem včas předcházet nehodám,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Drážní inspekce má za úkol především vyšetřovat příčiny nehod na železnici, za tím účelem zaměstnává kolem čtyř desítek inspektorů. Vykonává rovněž státní dozor, v rámci prevence kontroluje například strojvedoucí na stanovištích. Tím se její pravomoci překrývají s Drážním úřadem.

Situaci už několikrát kritizoval Brusel, upozorňoval především na možný střet zájmů v případech, kdy inspekce vykonává prevenci nehody a zároveň musí nehodu vyšetřovat. Novela zákona o drahách by proto měla státní dozor inspekci odejmout.

Roman ŠigutRoman Šigut | dicr.czRoman Šigut, zdroj: dicr.cz

O změny ve vedení Drážní inspekce se snažila řada ministrů před Ťokem, poprvé se o odvolání Šiguta snažil před lety už ministr Aleš Řebíček. Naposledy se o totéž pokusil Ťokův předchůdce Antonín Prachař. Věc ale nedotáhl, neboť byl sám odvolán. Šiguta nyní nahrazuje jeho dlouholetý souputník.