Singapore Airlines: Přímé lety z Prahy? Možná později

Singapore Airlines

Singapore Airlines Zdroj: wikimedia.org

Do České republiky přijel představit novinky na palubách letadel. Při té příležitosti odpověděl generální ředitel Singapore Airlines pro Německo, Rakousko, střední a východní Evropu Mohamed Rafi Mar na několik dotazů serveru E15.cz.

E15: Pro Čechy poslední dobou přibývá možností, jak se dostat přímými lety z Prahy do Asie a odtud dále do Austrálie a na Nový Zéland. Přišly Emirates, posilují Korean Air. Neubývá tím českých pasažérů na palubách letadel Singapore Airlines, které své dálkové lety vypravují pouze ze západní Evropy?

Přesná čísla tady nemám, ale vidíme růst počtu pasažérů z českého trhu. Nabízíme Čechům možnost volby, poskytujeme vysokou hodnotu za dobré ceny a máme velmi dobrou nabídku destinací v Asii, což ostatní nemohou nabídnout.

E15: Korean Air a Emirates se rovněž holedbají širokou sítí v Asii.

Ano, ta konkurence roste a my musíme tvrdě pracovat a více komunikovat s českými pasažéry. Naší výhodou je, že létáme do mnoha destinací, kam další nelétají. A spoléháme na to, že naše služby cestující přesvědčí, aby létali s námi.

E15: Neuvažujete o zavedení přímých letů z Prahy?

Z krátkodobého hlediska nikoliv. Ale jeden nikdy neví, co může v budoucnu přijít. Máme objednáno mnoho nových letadel (například dalších pět A380, 30 Boeingů Dreamliner, pozn. aut.), a tak nemůžeme vstup na český trh vyloučit. Je to pro nás rostoucí trh.

E15: Takže řekněme do pěti let?

Nemůžu se teď zavázat k nějakému termínu. Ale řekněme, že tuto možnost studujeme, je to probíhající proces. Už jsem zmiňoval, že naše čísla tady rostou. A pokud dále výrazně vzrostou a budeme mít vhodné letadlo, tak to určitě zvážíme.

E15: Proč se držíte západní Evropy a východ opomíjíte?

Létáme pětkrát týdně do Ruska, zvyšujeme frekvence do Istanbulu. Ale máte pravdu, státy východní Evropy přímými lety nepokrýváme. Spoléháme na naše alianční partnery (Star Alliance, pozn. aut.), že pomohou naplnit naše lety z Německa, Itálie, Švýcarska a Nizozemí. Takže jsme určitě volbou i pro české pasažéry.

E15: Nedávno se privatizovaly České aerolinie. Nezvažovali jste tuto akvizici?

Věděli jsme o tom, ale máme politiku, že takovéto věci nekomentujeme. V centru naší pozornosti je především Asie. A v Evropě máme strategické alianční partnery jako je Lufthansa, Austrian nebo Swiss, a s nimi úzce spolupracujeme. Opakuji, naše směřování je více do Asie.