Slovenské dráhy ustoupily Jančurovi, spoje na sebe při zpoždění počkají

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: ctk

Český dopravce RegioJet dosáhl na Slovensku s tamními státními dráhami ZSSK dohody, podle níž vlak ZSSK vyčká na východě země na spoj RegioJetu v případě jeho zpoždění. Dohodě předcházela slovní přestřelka mezi zástupci obou firem.

„Dopravci se shodli na společném zájmu - cestující se budou moci spolehnout, že na ně přípoj druhého dopravce počká. Dohoda se dotkne posledního večerního spoje v Košicích, pro cestující, kteří směřují do dalších měst a obcí východního Slovenska,“ uvedli dopravci.

O dohodu usiloval RegioJet, a to pro svůj dálkový vlak z Bratislavy, který podle jízdního řádu přijíždí do Košic pozdě večer. Poslední spoj ZSSK z Košic do dalších měst na východním Slovensku v současnosti odjíždí po většinu dní v týdnu deset minut po plánovaném příjezdu vlaku RegioJetu.

Dohodě předcházely neshody v komunikaci

Pokud souprava českého dopravce nabrala větší zpoždění, cestující nestihli navazující spoj ZSSK. Nově bude vlak ZSSK čekat dalších deset minut, v případě ojedinělých delších zpoždění soupravy RegioJetu bude další postup záviset na dispečerech.

Jednání zástupců obou firem předcházela slovní přestřelka mezi oběma dopravci. Podle slovenských medií majitel RegioJetu Radim Jančura dříve tvrdil, že žádal šéfa ZSSK o setkání ohledně přípojů. ZSSK oponovala a uvedla, že takovou žádost dostala až v závěru minulého týdne.

RegioJet na Slovensku kromě dálkových spojů mezi Bratislavou a Košicemi provozuje také státem dotované vlaky na regionální trati ze slovenské metropole do Komárna na jihu země. Na Slovensku RegioJet podniká i v autobusové dopravě.