Splavňování Vltavy si žádá další půlmiliardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pvl.cz

Ředitelství vodních cest (ŘVC) vypsalo poslední velký tendr na vodní cestu z Českých Budějovic na Orlík. Zakázka na zajištění splavnosti 13 kilometrů řeky od Hněvkovické přehrady do Týna nad Vltavou má předpokládanou hodnotu téměř půl miliardy korun.

Nejvíce peněz spolkne rejda přímo pod zmíněnou přehradou a nová plavební komora na Hněvkovickém jezu, který je níže na řece. Stavět by se mělo začít koncem června, termín dokončení je duben 2016.

Vltava pod Budějovicemi, která má sloužit hlavně rekreační plavbě, už spolkla zhruba miliardu korun. K nejdražším akcím patřila zdymadla v českobudějovické čtvrti České Vrbné a na Hněvkovické hrázi. U ní dosud splavnost končí, neboť pod hrází chybí rejda a řeka dále do Týna je nesplavná.

Po půlmiliardových úpravách budou moci menší lodě s využitím výtahu na Orlíku a převozu na Slapech doplout až do Prahy a dále po Labi do Německa. V rámci splavnění Vltavy také momentálně vzniká v Hluboké nad Vltavou největší veřejný přístav pro rekreační lodě v tuzemsku. Stavba přístavu by si měla vyžádat zhruba 180 milionů korun.