Správa železnic má stavební povolení na přestavbu Masaryčky. Práce chce spustit už letos

Vizualizace přestavby Masarykova nádraží v Praze

Vizualizace přestavby Masarykova nádraží v Praze Zdroj: Správa železnic

Vizualizace přestavby Masarykova nádraží v Praze
Vizualizace přestavby Masarykova nádraží v Praze
Vizualizace přestavby Masarykova nádraží v Praze
Vizualizace proměny okolí Masarykova nádraží
Na rekonstrukci Masarykova nádraží navazuje výstavba skupiny Penta
16
Fotogalerie

Správa železnic získala pravomocné stavební povolení na modernizaci Masarykova nádraží v Praze. Na jaře plánuje vypsat výběrové řízení na stavitele, stavební práce pak chce zahájit ještě letos. Přestavba nádraží má být hotová v roce 2026, odhad nákladů dosahuje dva a půl miliardy korun.

V rámci přestavby se zvedne počet kolejí ze sedmi na devět, proběhne rekonstrukce stávajících nástupišť a nad kolejištěm vznikne nová lávka pro pěší, která usnadní přístup na nástupiště a také pro chodce propojí okolí Florence a Hlavního nádraží. Z nástupišť také bude možný přímý přestup na metro.

Přestavba nádraží je součástí modernizace železnice z Prahy do Kladna a zároveň i přípravou na budoucí vlakové spojení na pražské letiště. Loni se už začal upravovat úsek trati mezi stanicí Praha-Bubny a budoucí novou zastávkou Praha-Výstaviště a také část trati u Kladna.

Projekt modernizace Masarykova nádraží

Video placeholde
Projekt zásadní modernizace Masarykova nádraží, druhého nejfrekventovanějšího dopravního uzlu v Praze, získal pravomocné územní rozhodnutí. Samotná přestavba by měla začít v roce 2023 a v jejím rámci se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět a vybuduje se nový vestibul. • Správa železnic

Masarykovo nádraží je třetí nejvytíženější stanicí na české železnici, rekonstrukce tak bude probíhat za provozu.

Proměňuje se i okolí Masarykova nádraží. Dominantou se stane již rozestavěná devítipatrová budova navržená londýnským studiem světoznámé architektky Zahy Hadid. Developer Penta Real Estate celkem v lokalitě investuje deset miliard korun.