Stavba dálnice D3 u Veselí stojí, dělníky vystřídají archeologové

Stavba dálnice D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - Bošilec

Stavba dálnice D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - Bošilec Zdroj: RSD

Práce na stavbě dálnice D3 v úseku mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem se zastavily kvůli archeologickým nálezům. Archeologové v místech plánované komunikace objevili předměty z éry od střední doby kamenné po 13. století. Práce na dálnici zatím nebudou pokračovat do konce září, píše deník Dnes.

Úsek mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem měří pět kilometrů. Archeologické nálezy se objevují v celé délce této trasy. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) však práce archeologů nijak nezpozdí zahájení provozu úseku. Řidiči by po nové části dálnice měli začít jezdi na podzim roku 2017.

„K přerušení došlo pouze v nezbytném rozsahu, a to od konce července,“ potvrdil deníku mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Podle harmonogramu zatím pokračuje stavba dalšího úseku D3 mezi Borkem a Úsilným na Českobudějovicku. Také tato trasa, která měří přes tři kilometry, by měla zahájit provoz v závěru roku 2017. D3 má v budoucnosti spojit České Budějovice s Prahou. O potřebě této komunikace se hovoří téměř tři desítky let. Zatím je však v provozu pouze 40 kilometrů mezi Veselím nad Lužnicí a Meznem na Benešovsku.

Stavba dálnice D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - BošilecStavba dálnice D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - BošilecStavba dálnice D3 v úseku Veselí nad Lužnicí - Bošilec | RSD

Jan Kroupa: Páteřní síť dálnic bude hotova do roku 2030