Stávka na frankfurtském letišti: zrušené lety, avšak jen minimální dopad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Raymond June

Zatím jen omezený dopad na provoz největšího německého letiště má stávka letištního bezpečnostního personálu ve Frankfurtu nad Mohanem. Od dnešních 02:00 SEČ, kdy protestní akce začala, bylo zrušeno 41 letů, převážně do míst dosažitelných vysokorychlostní železnicí. Na letišti se ale tvoří fronty cestujících a hrozí zpoždění letů, uvedla zpravodajská televize n-tv.

Podle informací zveřejněných na internetových stránkách Letiště Václava Havla zatím stávka neměla vliv na lety z Frankfurtu do Prahy a opačným směrem.

Letiště ve Frankfurtu ve všední dny obvykle vypraví kolem 1300 osobních letů. Vedení letiště předpokládá, že se během dnešní stávky, která potrvá do 23:00, podaří zachovat 70 procent letů. Upozorňuje ale cestující, aby se dostavili k odbavení dříve než obvykle.

Cestující musejí počítat se zdržením
Největší německý letecký dopravce Lufthansa dříve oznámil, že zruší asi 35 letů. Šest dalších letů zrušili jiní dopravci. Jde především o vnitrostátní a evropské lety. Podle společnosti jde vesměs o spoje do lokalit dostupných z Frankfurtu vlakem. Žádné lety do Prahy zatím zrušené nejsou, cestující ale musí počítat se zdržením, pokud z Frankfurtu odlétají nebo budou na letišti přestupovat. Informace lze získat na webu letiště.

Odboráři chtějí 16 eur za hodinu

Odborový svaz Verdi, který stávku svolal, usiluje o zvýšení mezd bezpečnostních zaměstnanců letiště. Podle údajů Verdi se nyní hodinová mzda zhruba 5000 pracovníků v oblasti bezpečnostních kontrol pohybuje mezi deseti a 13 eury (274 a 356 korunami). Odborový svaz chce prosadit, aby minimální mzda v oboru byla 16 eur (438 korun) za hodinu.

Dnešní stávka má výstražný charakter. Odbory její pomocí chtějí posílit svou pozici před nadcházejícím tarifním jednáním se společností Fraport, která frankfurtské letiště provozuje. Rozhovory se uskuteční 5. března a Verdi nevylučuje, že v případě jejich neúspěchu přistoupí k dalším protestním akcím.

Trojka mezi evropskými letišti
Frankfurt nad Mohanem je největší letiště v Německu a třetí nejvytíženější v Evropě. V roce 2013 letiště odbavilo 58 milionů cestujících, o 0,4 procenta více než před rokem. Objem přepraveného nákladu stoupl o 1,4 procenta na 2,1 milionu tun.