Stávka pilotů Lufthansy vrcholí, za den postihne skoro sto tisíc lidí

Airbus A319 aerolinek Lufthansa

Airbus A319 aerolinek Lufthansa Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Stávka pilotů největších německých aerolinek Lufthansa dnes postihne asi 94 tisíc cestujících. Firma kvůli stávce zrušila na 800 letů plánovaných od pěti hodin ráno do půlnoci. Protestní akce, kterou odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit vyhlásil kvůli sporu o důchodový program, ovlivní i spojení Německa s Českem. Na lince z Prahy do Frankfurtu nad Mohanem a zpět ráno neodletěly první dva spoje.

Stávka postihla lety Lufthansy na evropských a vnitroněmeckých linkách. Bez komplikací létají na krátkou a střední vzdálenost nízkonákladové aerolinky Germanwings a Eurowings, které patří do koncernu Lufthansy. Lufthansa také vypravuje podle pravidelného letového řádu letadla na mezikontinentálních linkách.

Protestní akce se projevila i na linkách do Česka. Celkem Lufthansa odvolala čtyři páry spojení mezi Prahou a Frankfurtem, první z letů měl pravidelný odlet v 06:50 z Prahy a poslední měl přistát na Letišti Václava Havla ve 22:30. Odvolány jsou také čtyři lety na lince do Mnichova, jsou to spoje odlétající z Prahy ve 13:15 a 20:00 a spoje s příletem na Letiště Václava Havla v 12:30 a 19:20.

Stávka pilotů trvá už třetí den a protáhne se nejméně do soboty. Ve středu, stejně jako dnes, stávkovali piloti letů na krátkou a střední vzdálenost, v sobotu se protest bude týkat stejně jako ve čtvrtek mezikontinentálních a nákladních letů. Lufthansa očekává, že celkem stávka postihne na 200 tisíc cestujících. Hospodářské následky protestu dosud nevyčíslila.

Roční boj o důchody

Spor mezi odbory a vedením Lufthansy se táhne už rok. Piloti požadují zachování přechodného opatření, které jim umožňuje odejít do penze v 55 letech a podle něhož jim Lufthansa do dovršení zákonného důchodového věku vyplácí část mzdy. Aerolinky chtějí pro nové zaměstnance posunout věkovou hranici na 59 let. Zákonný důchodový věk v Německu je nyní 65 let, postupně by se měl zvýšit na 67 let.

Německá veřejnost ale podle televize n-tv ukazuje stále menší podporu k požadavkům pilotů. Mnoho Němců je přesvědčeno, že požadavky odborového svazu jsou přehnané, zejména s ohledem na výši mezd pilotů. Nástupní plat pilotů u Lufthansy činí 55 tisíc eur (1,5 milionu korun) ročně, piloti na vrcholu kariéry vydělávají s příplatky až 255 tisíc eur (sedm milionů korun) ročně. Průměrný plat v Německu činí 41 tisíc eur (1,1 milionu korun) ročně.

Daniel Novák: Čmoud a břinkot