Stínový ministr Chovanec líčí na ČD Cargo, zvažuje krizové manažery

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec Zdroj: Anna Vackova, E15

Člen vyjednávacího týmu ČSSD o vládě a horký kandidát strany na post ministra dopravy Milan Chovanec dnes začne s partnery z ANO a KDU-ČSL hledat programovou shodu v oblasti dopravy, průmyslu a problematiky eurofondů. Jako hlavní úkol v rezortu dopravy vidí stabilizaci situace ve státním nákladním dopravci ČD Cargo.

„Určitě je potřeba během tří měsíců popsat míru zavinění stávajícím vedením a nahradit jej případně krizovým managementem,“ říká. ČD Cargo se potápí, jen za prvních osm měsíců firma ve svém hlavním podnikání, železniční nákladní dopravě, prodělala 514 milionů korun. Rozprodává majetek a propouští asi 400 lidí.

Podle Chovance by Správa železniční dopravní cesty měla podstatně snížit poplatek za použití kolejí pro jednotlivé vozové zásilky, což by nejvíce prospělo právě cargu. Už letos se měl poplatek snižovat na polovinu, ale kvůli formálním chybám bylo snížení zamítnuto.

Chovanec je přesvědčen, že cargu by pomohlo také snížení či úplné odstranění poplatku za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny pro železniční dopravu elektrické trakce.

ČSSD bojuje o finance a vnitro
Riziko ztráty vlivu nad klíčovými rezorty trápí Lidový dům. Obává se, aby Bohuslav Sobotka nedopadl jako Petr Nečas, který pro ODS získal jen obranu. Má-li být Sobotka premiérem, ANO žádalo pro svého šéfa Andreje Babiše finance. Jenže Babiš bude mít asi problémy s lustrací. Sobotka by finance rád svěřil expertovi strany Janu Mládkovi. Zatím se zdá, že ANO ustupuje. Už oznámilo, že Babiš by mohl řídit vlivný rozpočtový výbor ve sněmovně, nebo být vicepremiérem pro ekonomiku. Dalším rezortem, o který se hraje, je vnitro, jež také chce ANO. Tady jsou socialisté v nevýhodě – Jeroným Tejc se jako kandidát vyřadil pokusem o svržení Sobotky. Ve hře je František Bublan, který už vnitro řídil, nebo expolicista Stanislav Huml. ANO tvrdí, že stejně jako finance i vnitro může obsadit nestranickým odborníkem.