Světová banka: Argentina nedovoleně znárodnila aerolinky, musí zaplatit vysoké odškodné

Dolary

Dolary

ilustrační foto
2
Fotogalerie

Arbitrážní tribunál Světové banky nařídil Argentině odškodnit španělskou cestovní společnost Marsans za zestátnění největší argentinské letecké společnosti Aerolineas Argentinas částkou 320 miliony dolarů (7,1 miliardy korun). Napsal to argentinský deník Clarin. K převzetí společnosti státem došlo v roce 2008 za levicové vlády prezidentky Cristiny Fernándezové.

Mezinárodní centrum pro řešení investičních sporů (ICSID) podle listu vyhovělo žalobě Marsans a dospělo k závěru, že Argentina "nelegálně vyvlastnila její investice". ICSID ani úřad argentinského prezidenta Mauricia Macriho se ke zprávě agentuře Reuters zatím nevyjádřily.

Fernándezová zdůvodnila zestátnění Aerolineas špatným řízením firmy a vysokými dluhy. Vláda tehdy španělskou společnost obvinila, že argentinského přepravce "vysává", takže nemá právo na náhradu.

Vlády Fernándezové a jejího předchůdce a manžela Néstora Kirchnera znárodnily řadu podniků, zejména společnosti poskytující veřejné služby. Macri se od svého nástupu v roce 2015 snaží ekonomiku zbavit tuhé státní kontroly.