Ťok plánuje privatizaci nákladního dopravce ČD Cargo, firma prý potřebuje investice

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: CD Cargo

ČD Cargo
Vectron
ČD Cargo
Vlak ČD Cargo projíždí stanicí Kolín
5
Fotogalerie

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) plánuje privatizaci nákladního dopravce ČD Cargo, dceřiné firmy státních Českých drah. Podnik podle něj potřebuje investora k udržení své pozice na konkurenčním trhu. Informaci přinesly Lidové noviny, ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

„ČD Cargo se pohybuje na plně konkurenčním trhu. Příliv soukromých peněz má pomoct k dalším investicím, které potřebuje. A to třeba do nových lokomotiv nebo vagonů, uvedl Ťok.

O podobě privatizace a velikosti prodávaného podílu bude podle ministerstva rozhodovat představenstvo a dozorčí rada mateřských Českých drah v příštím roce. Podle Lidových novin by se mohl prodej uskutečnit prostřednictvím nabídky akcií firmy na burze.

Nákladní doprava je nejvýdělečnějším oborem skupiny ČD. Společnost ČD Cargo v pololetí vykázala zisk 350 milionů korun. „V současnosti se firmě daří, ale chci, aby měla budoucnost i za pět, deset nebo patnáct let. Když teď nebudu nic dělat, může se stát, že přijde doba, kdy bude ČD Cargo za korunu drahé,“ dodal Ťok.

České dráhy na konci prvního pololetí snížily zisk na 262 milionů korun, meziročně o 275 milionů korun méně. Na zisku se podílelo především právě ČD Cargo, osobní doprava naopak zaznamenala ztrátu 388 milionů korun. Tržby z nákladní dopravy rostly především díky vyššímu objemu přeprav o 1,3 milionu tun. Celkem firma převezla 33,5 milionu tun zboží. V červenci ČD Cargo vydalo sedmileté dluhopisy v hodnotě miliardy korun.

Vedle osobního dopravce a ČD Cargo patří do skupiny také například Výzkumný ústav železniční nebo poskytovatel datových služeb ČD Telematika. Skupina zaměstnávala na konci pololetí zhruba 23.400 lidí.