Trh prudce roste, operativní leasing aut přitahuje nové hráče

Jak financovat nákup auta?

Jak financovat nákup auta? Zdroj: Profimedia

Jak financovat nákup auta?
Jak financovat nákup auta?
Jak financovat nákup auta?
Jak financovat nákup auta?
5
Fotogalerie

Trh pronájmu automobilů pro fyzické osoby roste meziročně o více než třicet procent. Proto se na něj pouštějí i firmy mimo obor, které chtějí z trendu těžit. 

Půjčit si auto, nestarat se o údržbu a každý rok či dva ho vyměnit za novější model. Tento model láká čím dál více uživatelů, což dokládají data České leasingové a finanční asociace.

Trh operativního leasingu, tedy pronájmu aut, vzrostl v prvním čtvrtletí u fyzických osob meziročně o 32,4 procenta, když překročil 697 milionů korun.Svézt se na této vlně chtějí nejen tradiční leasingové společnosti, ale také spořitelny nebo investiční skupiny, které podnikají na internetu. 

Modrá pyramida představila ve spolupráci s ALD Automotive Moudrý leasing, ve kterém nabízí pronájem vybraných automobilů bez akontace. Lze si zde vybrat z jedenácti vozů, jejichž cena se pohybuje od 4,8 tisíce až po 16,6 tisíce korun měsíčně.

Každé auto je k dispozici ve dvou variantách operativního leasingu, ta dražší all inclusive poskytuje navíc asistenční služby, kompletní servis, pneuservis či dálniční známky. 

Jedním z dalších projektů je agregátor nabídek operativního leasingu Driveto.cz podnikatele Františka Peterky. Ve firmě drží čtyřicet procent, zbytek náleží investiční internetové skupině Miton. „Službu jsme spustili nedávno. Letos plánujeme sjednat operativní leasing na více než 2500 aut a příští rok jen na českém trhu nejméně dvakrát tolik,“ uvedl František Peterka, ředitel služby Driveto.cz.

Ta teď má zhruba 3600 nabídek operativního leasingu. „Nabídku budeme neustále rozšiřovat o všechny typy aut včetně luxusních,“ doplnil Peterka. 

Vznikají ale také menší projekty, příkladem je Operatio.cz, který nabízí šest desítek automobilů. „Náš cíl je mít omezenou nabídku vozů napříč všemi kategoriemi. Jde nám ale především o kvalitu, nikoli o kvantitu,“ uvedl Petr Bašek, ředitel Operatio.cz. 

Podle něj už operativní leasing není pouze výsadou velkých firem, ale stává se dostupnější také pro fyzické osoby. A celkově prudce roste. „V posledních dvou letech zažil trh operativních leasingů obrovský boom,“ dodává Bašek. 

Oblíbenost operativního leasingu pro spotřebitele je však výrazně vyšší v západní Evropě. Například v Nizozemsku, které má o šedesát procent více obyvatel než Česko, uzavřeli spotřebitelé přibližně trojnásobek smluv operativního leasingu.