U Budějovic vyroste letištní terminál za půl miliardy

letiště České Budějovice

letiště České Budějovice Zdroj: planes.cz

Jihočeský kraj spustí počátkem února jeden ze svých největších projektů vůbec. Po letech odkladů vypíše tendr na dostavbu a modernizaci letiště u Českých Budějovic, celkové maximální náklady se odhadují na téměř půl miliardy korun. Na konci má být mezinárodní veřejné letiště, optimistické předpovědi hovoří až o 80 tisících pasažérech ročně. To je srovnatelné s Karlovými Vary a zhruba o polovinu méně než v Pardubicích.

„Zpočátku počítáme s charterovými lety do obvyklých dovolenkových destinací v rámci Evropy či Středomoří, zároveň bychom rádi umožnili letecké spojení turistům, kteří míří na jih Čech,“ uvedla mluvčí letiště Martina Vodičková. Počítá se i s pravidelnou dopravou na některé z okolních velkých mezinárodních letišť.

Stavební akce, během níž vyroste třeba nový terminál a odbavovací hala, začne v červenci, hotovo má být za necelé dva roky. Kraj jako majitel a investor musel přitom své plány výrazně osekat. Původně měla být investice dvojnásobná, kraj ale nezískal dotaci z Evropské unie. Zkrachovalo i hledání strategického partnera.

Růst regionálních letišť zbrzdil odliv ruských turistů

Letiště v Karlových Varech a Pardubicích loni doplácela na svou přílišnou východní orientaci. Branami lázeňského letiště prošlo od ledna do října 73 tisíc cestujících, což je meziročně o osmnáct procent méně. Úbytek jde na vrub ruským turistům, kteří kvůli ukrajinské krizi a padajícímu rublu omezili cestování za hranice. Letiště tak očekává pokles zisku za loňský rok zhruba na polovinu, tedy necelých šest milionů korun.

Podobně závislé na ruské klientele je i pardubické letiště, které už zveřejnilo statistiku za celý rok. Počet pasažérů se z předloňského rekordu 184 tisíc snížil loni o 18 procent na 150 tisíc. Své plány na lety z Pardubic do Ruska přehodnotily loni mimo jiné České aerolinie. Vedle Pardubic a Karlových Varů by se na tuzemskou mapu významných regionálních letišť chtěly nyní dostat i České Budějovice.

Jihočeši se také dříve rozhlíželi na východě, v Rusku jednali o strategickém partnerství i turistických letech. I proto nemá obří investice, která promění někdejší vojenské letiště ve veřejný vzdušný přístav, mezi jihočeskými politiky jednoznačnou podporu. Sypání peněz do letiště a jeho východní orientaci kritizuje například náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek (TOP 09) nebo zastupitel Jiří Šesták (Občané pro Budějovice). Letiště má zatím v mezinárodním provozu neveřejný status, zalétávají sem vesměs malá letadla pro několik osob.